Omanik müüb Malla mõisa 17 miljoniga

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ligi kümme aastat oli Malla mõisa omanikuks soomlane Toivo Kalervo Kauhanen-Raudaskoski.
Ligi kümme aastat oli Malla mõisa omanikuks soomlane Toivo Kalervo Kauhanen-Raudaskoski. Foto: Teet Suur

Viru-Nigula vallas asuva Malla mõisa omanikud peavad kahetsusega loobuma oma kodust, sest suure mõisa pidamine on nende jaoks liiga kulukas.

 Ligi kümme aastat Malla mõisa omanikeks olnud soomlased Toivo Kalervo Kauhanen-Raudaskoski ja Sirkka Ida Maria Raudaskoski panid kuu aega tagasi oma kodu müüki. Peamiseks põhjuseks oli mõisa kulukas pidamine.

1999. aastal miljoni krooni eest ostetud mõisa rekonstrueerimisele on Kauhanen-Raudaskoskil kulunud ligi seitseteist miljonit krooni. "Kodust, millesse on pandud palju jõudu ja raha, on küll kahju loobuda, kuid valikut pole," tunnistas peremees.

Kauhanen-Raudaskoski on koos perega kasutanud Malla mõisat oma koduna. "Kõik, mis on tehtud, on tehtud oma jõuga. Kui ostsime, oli see täiesti lagunemas ja võssa kasvanud," ütles Malla mõisa peremees.

Kui mõis saab uue omaniku, tahab perekond leida endale odavama elamise Virumaal. Kuid kuu aja jooksul on 16,995 miljoni eest müüki pandud Malla mõisa ostmise vastu huvi tundnud peamiselt välismaalased.

"Neli nädalat on muidugi liiga lühike aeg, et leida ostjat. Senini on ainult üks huvitatu olnud Eestist, teised kõik välismaalt, Inglismaalt, Saksamaalt ja Venemaalt näiteks," rääkis mõisa praegune peremees, lisades, et uus omanik võiks olla ikka Eestist.

Viru-Nigula vallavalitsuse arendusspetsialist Ene Ehrenpreis iseloomustas soomlastest mõisaelanikke väga positiivselt, nimetades, et nad on äärmiselt külalislahked, kohalikus keskkonnas kiiresti kohanenud ja omandanud edukalt eesti keele. Samuti on nad tundnud suurt huvi mõisa ajaloo ja hoonete korrashoidmise vastu.

Praegust seisu hinnates ütles Ehrenpreis, et kuigi Malla mõis on nüüd ühest küljest heas korras, sest soomlased on teinud seal tõesti suurt tööd, on teisalt muudetud rekonstrueerimise käigus võib-olla ehk liiga palju ja kahjustatud muinsuse väärtust. "Aga see on omaniku maitse," möönis Ehrenpreis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles