Uhtnas jäid inimesed suurvee tõttu autosse vangi

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleujutus Uhtnas.
Üleujutus Uhtnas. Foto: Teet Suur

Uhtnas on jõevesi nii palju tõusnud, et eemalt vaadates tundub, nagu oleks tegemist järvega. Üle on ujutatud nii ümbruskaudne heinamaa kui kruusatee, mis on muutunud läbimatuks.

Uhtna raamatukogu juhataja Inge Pikkoja rääkis, et kolmapäeva õhtul jäid veevangi tema vanemad, kes otseteed kasutades koju tahtsid jõuda. Tema küll ise pealt ei näinud, kuid vesi võis ulatuda peaaegu auto aknaklaasideni.


"Auto suri välja, signalisatsioon hakkas tööle, uksed lukustusid," vahendas Inge Pikkoja. Kogemata kombel saadi uks siiski lahti ja isa püüdis avatud uksega sõita, kuid peagi oli auto vett täis. Hea oli, et neil olid kaasas mobiiltelefonid.

Et vanemad ise enam liikuma ei pää­senud, asus tü­tar abi otsima. Õnneks võttis Sõmeru valla majandusspetsialist Rainis Tõnnison ühen­dust lähedal võsalõikust tegevate meestega, kellel oli kasutada džiip, millega hädalised päästeti.

Inimesed pääsesid vaid ehmatusega, kuid auto sai tugevalt kannatada, ja pole tea­da, kas sellest enam asja saab. Inge Pikkoja ütles, et jõgi on varemgi üle ajanud, aga seda ei osanud autojuhiametit pidanud isa oodata, et vett nii palju on ja tee üldse läbitav pole.

Pikaaegne kohalik elanik Aksel Niilop, kes eile suurvett uudistamas käis, teadis öelda, et kevaditi on jõe veetase nii palju tõusnud küll, et ulatub ka tee peale."Kuid niisugust uputust pole tükil ajal olnud. Üks kord tuleb veel meelde, aga see oli juba kolhoosiajal." Niilop lisas, et jõgi on kitsas ja teeni, mis läbimatuks muutunud, on maad umbes kolmkümmend meetrit.

Sõmeru vallavalitsuse majandusspetsialist Rainis Tõn­nison pidas täiesti normaalseks, et ta vallaametnikuna aitas veehädaliste päästmiseks abi organiseerida, sest teisiti ei saagi käituda. Inimestele hoiatuseks paigaldati eile veega üleujutatud teele liiklusmärgid.

Tõnnison ütles, et kui suurvee ajal siiski veel keegi hätta peaks sattuma, tasub abi saamiseks kindlasti vallavalitsusse pöörduda. Kui aga veetase taas langeb, vajab kruusatee ilmselt remonti.

Kuigi mõne pere elu teeb kruusatee ajutine kasutuskõlbmatus raskemaks, on siiski võimalik liigelda, kasutades pisut pikemat ümbersõitu möö­da teisi teid.

Kohalikud peavad vaatepilti järveks muutunud jõest huvitavaks ja käivad seda meeleldi uudistamas. Mitu inimest leidis, et tegelikult on see ilus.

Vello Põdra, kelle naine on Sämi ilmavaatluspunkti vaatleja, selgitas, et erakordselt suure veetaseme tõusu põhjustas lume järsk sulamine, aga oma osa on ka sademetel. Mehe sõnutsi on veetase praegu tavalisest vähemalt 1,5 meetrit kõrgem.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles