Politsei jättis palja ülakehaga naise karistuseta

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõmuline kunstnik Fideelia-Signe Roots.
Kõmuline kunstnik Fideelia-Signe Roots. Foto: Arvet Mägi

Lääne-Viru politsei lõpetas Väike-Maarjas kinni peetud palja ülakehaga kunstniku Fideelia-Signe Rootsi suhtes alustatud väärteomenetluse otstarbekuse kaalutlusel, jättes seega naise karistuseta.

Rootsi sõnul tähendab politsei otsus, et menetlus lõpetati avaliku menetlushuvi puudumise tõttu. Küll aga jäi kohtuväline meneteleja seisukohale, et meie ühiskond taunib palja ülakehaga viibimist linnapildis. Seepärast hindas politsei naise tegu avaliku korra rikkumiseks, kuid menetluse lõpetamine jättis ta karistuseta.

Augustis otsustas kunstnik Fideelia-Signe Roots minna jalgsi paljastatud rindadega Tartust Karepale. Naine tahtis sellega pöörata inimeste tähelepanu asjaolule, et meestel on palja ülakehaga käimine lubatud, kuid õrnema soo esindajatele pannakse seda pahaks.

Teekonnal jälgis kunstnik inimeste käitumist. Kuni Väike-Maarja asulani oli kõik rahulik. 10. augustil märkas vallakeskuses poolpaljast naist jalutamas Väike-Maarja vallavanem Indrek Kesküla ja teatas nähtust politseile. Rakvere politseijaoskonna juht Lembit Kalda on varem Virumaa Teatajale öelnud, et korravalvuritele helistajaid oli teisigi.

Politsei nabis poolpalja kunstniku kinni ja alustas väärteomenetluse. Lääne-Virumaa korravalvurite otsus lõi Eestis pretsedendi, sest varem pole palja ülakehaga käimine siin õiguslikku hinnangut saanud.

Fideelia-Signe Roots oli veendunud, et ta pole avalikku korda rikkunud, vaid politsei on ise seadust rikkunud.  „Arvan, et kaeban otsuse edasi,“ sõnas ta.

Rakvere politseijaoskonna pressiesindaja Mari Riina Rist ütles, et otsust on võimalik edasi kaevata viieteistkümne päeva jooksul ja enne tähtaja möödumist politsei juhtumit ei kommenteeri.

Kommentaar: Politsei astus vist ämbrisse

Toomas Herm, reporter

Lääne-Viru politsei tugines Fideelia-Signe Rootsi käitumisele õiguslikku hinnangut andes ühiskonna arvamusele. Õigemini öeldes - politsei arvamusele ühiskonna arvamusest. On ju väga raske hinnata inimeste arvamust ühe või teise nähtuse kohta, sest see sõltub paljudest teguritest. Näiteks soost, usust, kasvatusest, haridusest.

Ei hakka siinjuures analüüsima, kas naise rinnad on suguorganid ja kas nende näitamist võib pidada nn liputamiseks, mis on tõesti väärtegu. Tavaliselt kipuvad mehed selle seadusepügala vastu eksima.

Küll aga tuleb tunnistada, et politsei seadis seadusekuulekad kodanikud raskesse olukorda. Jutt käib võrdse kohtlemise printsiibist, mis on sätestatud ka põhiseaduses.

Nüüd on tekkinud olukord, et ka mehed ei tohi palja ülakehaga avalikus kohas käia. Küllap palja ülakehaga mehi on tänavapildis kordades rohkem kui naisi. Seda eriti suvel.

Õiguskuulekas kodanik peaks nüüd näiteks kuurortkülas Võsul avalikus kohas palja ülakehaga meest nähes sellest politseile teatama. Kui tuleval suvel võtavad seadusekuulekad naised nõuks oma tähelepanekutest korravalvuritele teatada, siis kardan, et terve Eesti politsei ressursist ei piisa alustatud väärtegude menetlemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles