Simunas tehakse Eesti toiduainetööstuse ajalugu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike-Maarja vallavanem Indrek Kesküla ja firma Freezedry esindaja Mermi Kangur tutvustavad Simuna  elanikele külmkuivatamise tehase rajamise plaane. Simuna vana võitööstuse hoone, kuhu plaanitakse rajada tehas.
Väike-Maarja vallavanem Indrek Kesküla ja firma Freezedry esindaja Mermi Kangur tutvustavad Simuna elanikele külmkuivatamise tehase rajamise plaane. Simuna vana võitööstuse hoone, kuhu plaanitakse rajada tehas. Foto: Meelis Meilbaum

Esmaspäeva tutvustasid OÜ Freezedry esindajad Simuna endise võitööstuse juures avalikul arutelul Väike-Maarja valla esindajatele ja elanikele plaane rajada kinnistule külmkuivatamise tehas.

Ettevõte on esimene omataoline Eestis ja kogu Baltikumis.

Firma Freezedry juhatuse liige Mermi Kangur kõneles, et loodaval ettevõttel on plaanis hakata tegelema maitsetaimede, marjade, õunte ja seente külmkuivatamisega. Külmkuivatamine ehk sublimatsioonkuivatamine, inglise keeles freeze-drying, on NASA teadlaste välja töötatud tehnoloogia.

Toiduaine külmutatakse kiirelt, seejärel eemaldatakse sellest vaakumis aeglaselt soojendades külmumisel tekkinud jääkristallid. Niimoodi kuivatades jääb toiteväärtusest alles 98%, toidukraam maitseb ja lõhnab samamoodi kui värskelt.

“Toidule esitatavad nõuded aina kasvavad. Seega on suurenemas toidulisandite ja tervisliku toidu tarbimine. Külmkuivatamisel säilivad nii lõhn, maitse, kuju kui ka väärtuslikud vitamiinid ja ensüümid,” selgitas Mermi Kangur.

Ta ütles, et tehtud turu-uuringud ja nendest tulenevad järeldused on andnud firmale Freezedry kindluse, et valitud nišš toiduainetööstuses on konkurentsivõimeline.

“Võrreldes konkurentidega peame enda tugevateks külgedeks kvaliteetset toorainet ja soodsat geograafilist asendit turgude ja toorme läheduses,” märkis ta. Praegu tegeletakse lähiregioonis külmkuivatamisega Rootsis ja Taanis. “Kindlasti on Freezedry firmale eeskujuks edukad tootjad meie valdkonnas: Paradiesgarten GmbH Saksamaal, Orient Foods LTD Hiinas, Aum Agri Freeze Foods ja Flex Foods LTD Indias,” loetles Kangur.

Ettevõtte rajamisel Väike-Maarja valda sai määravaks asukoht ja Simunas asetsev hoonekompleks sobib Freezedry tootmisvajadustega.

“Simunas lubati meile puurkaev, elektrivõimsust 200A ja samuti uut ajakohast kanalisatsiooni. Olemas on tööjõud ja suhteliselt lähedal asuvad Ida-Virumaa seene- ja marjametsad, mis on oluline toorme seisukohast,” selgitas Kangur.

Kinnistul kogupindalaga 5500 ruutmeetrit, kuhu plaanitakse rajada tehas, paikneb kaks hoonet.

“1100ruutmeetrisele hoonekompleksile kavatseme juurde ehitada 800 ruutmeetrit tootmispinda,” rääkis Kangur plaanidest. “Ehitatavasse hoonesse seatakse üles külmkuivatamise agregaat. Investeering jääb suurusjärku 700 000-800 000 eurot, sellest osa taotleme PRIA-lt.”

Ööpäevas vajab firma toorainet 1100 kilogrammi, millest saab valmistoodangut umbes 100 kilogrammi. Töö ettevõttes hakkab toimuma aasta läbi. Külmutatud marjadega varustab firmat AS Saarek. Kasutatakse üksnes kodumaist tooret.

Ettevõtte käivitamine on kavas järgmisel aastal. “Ma loodan, et toodangu esimesed proovipartiid annab külmkuivatamise tehas 2012. aasta mais,” kõneles Mermi Kangur.

Freezedry esindaja Inga Paju lubas, et loodavas ettevõttes saab tööd kümme inimest. “Eelkõige vajame füüsilise töö tegijaid, nii mehi kui naisi,” kinnitas Paju.

Enamik toodangust läheb ekspordiks. Kuid ka Eesti toi­dulisandite tootjad on huvitatud näiteks külm­kuivatatud mus­tikatest ja astelpajumarjadest.

Avalikul arutelul viibivatele Simuna elanikele oli kõige suuremaks probleemiks tekkiv müra. “Mürafooni vähendamiseks paigutatakse kompressorid vana võitööstuse hoone keskele,” selgitas Kangur.

Väike-Maarja vallavanem Indrek Kesküla ütles, et tunneb heameelt, et Freezedry soovib oma tegevust alustada just Simunas, kus lisaks senisele kasutuseta seisnud endisele võitööstuse hoonele planeeritakse juurdeehitust ning arendajal on plaanis rohkem kui 5000 m² kinnistu heakorrastada.

OÜ Freezedry tegevust tutvustati ka vallavolikogule 25. augusti istungil. Vallavolikogu leidis, et kui firma Freezedry loob uusi töökohti ja hakkab kokku ostma kohalikke saadusi (seeni, õunu, marju), siis see loob omakorda lisaväärtust kogu piirkonnas.

“Just töökohtade puudumine on saanud maapiirkondades põhiliseks väljarände põhjuseks ning uute ettevõtete tekkimisel võib elanikkonna arv stabiliseeruda,” toonitas vallavanem. Teisipäeval oli vallavalitsuse päevakorras firmale Freezedry projekteerimistingimuste väljastamine.

“Ja kui kõik vajalikud dokumendid saavad korda, on vallavalitsusel järgmisel nädalal vaja menetleda ehitusloa väljastamist. Arvan, et ettevõtlusele mõistliku rohelise tee loomine on ja jääb iga omavalitsuse tähtsaimaks prioriteediks,” kõneles vallavanem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles