Riigikogulased tutvusid Lääne-Virumaal metsa- ja puidutööstusettevõtetega

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margo Klaasmägi.
Margo Klaasmägi. Foto: Virumaa Teataja

Eile käisid riigikogu majandus-, keskkonna- ja maaelukomisjonide liikmed ekskursioonil metsa- ja puidutööstusettevõtetes, et tutvuda millega sektor tegeleb, kuidas neil läheb ning millised on sektorile aktuaalsed teemad.
 

Ekskursioon Lääne-Virumaa metsa- ja puidutööstusettevõtetesse oli inforohke, komisjonide liikmetele andis ettevõtteid esindav Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit ülevaate sektori tegevustest ja põhilistest probleemidest.

Puidupõhised tooted on ainuke Eesti väliskaubanduse bilanssi tasakaalustav toodete grupp ning valdav enamus, täpsemalt 82% selle sektori töökohtadest asuvad väljaspool Harjumaad.

Seega on metsa- ja puidutööstuse sektor nii kaubandusbilansi tasakaalustaja kui regionaalse tööhõive hoidja.

Kogu meie ühiskonnale on oluline, et metsanduse arengukavas aastani 2020planeeritud kestlikud puidukasutuse mahud täituksid ning töö selles suunas käib. Puit on keskkonnasõbralik ja hea materjal, mida peaks kasutama rohkem eelkõige hoonete ehitamisel.

Riigikogu liikmed tutvusid metsatöödega OÜArtiston metsakinnistul, kus nägid kuidas töötab harvester tormis kahjustatud saanud metsas. OÜ Artiston juhatuse esimees Margo Klaasmägi rääkis ja näitas millised on probleemid seoses veoautodele kehtestatud konkurentsivõimet kahandava massipiiranguga ning metsasektoris erimärgistatud kütuste kasutamise piiramisega.

Seejärel liiguti edasi Stora Enso Eesti AS Näpi saeveskisse, mis asutati juba 1991. aastal ning on aasta-aastalt kasvanud. Näpi saeveski põhitoodanguteks on sae- ja höövelmaterjal ning viimistletud puit.

Täna on põhirõhk saematerjali hööveldamisel ja järeltöötlemisel. Üle poole ehk 55% toodangust müüakse Austraalia turule, Eestisse 20% ning suuruse poolest järgnevad Poola ja Saksamaa turud.

Näpi Saeveski juht Tõnu Saaber ütles, et alates 2009. aasta suvest on juurde loodud 42 uut töökohta tänu eelkõige uute toodete juurutamisele ja investeeringutele.

Ekskursioon viis ka Rakveres asuvasse JELD-WEN Eesti AS uksetehasesse, mis toodab peamiselt siseuksi ja ukselenge. Ettevõte on JELD-WEN Door Europe’i üks osa, mis omakorda kuulub maailma suurima ukse- ja aknatootja Ameerika kontserni JELD-WEN Inc koosseisu.

Rakvere uksetehases töötab praegu 720 töötajat kolmes vahetuses. Rakveres asub ka grupi Baltimaade müügikontor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles