Virumaa seenemets satub õudusfilmi

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees/Scanpix

Teatri-, filmi- ja kirjamees Toomas Hussar võtab Virumaa metsades üles oma esimese pika filmi “Seenelkäik”.



Õuduskomöödia sugemetega filmis lähevad rahvasaadik Aadu Kägu ja tema abikaasa Viivi uuriva ajakirjaniku eest pakku ehk metsa seenele ja eksivad ära. Snoobidest abielupaari ja nendega hääletades liitunud rokkari võitlus ettearvamatus ja halastamatus metsikus looduses ellujäämise nimel kujuneb võitluseks külma, nälja ja hirmudega.

Filmi peaosi mängivad Raivo E. Tamm, Juhan Ulfsak ja Elina Reinold, muudes olulistes rollides astuvad üles Üllar Saaremäe, Hendrik Toompere jr jr, Hilje Murel, Elmo Nüganen, Ott Sepp ja mitmed teised.

Rakvere teatri peanäitejuht Üllar Saaremäe mängib filmis loodusest läbikasvanud meest, kel pole urbaniseerunud inimestega midagi rääkida, küll aga võimalus nendega omal kombel mängida. “See film on omamoodi psühholoogiline õudukas, komöödia sugemetega. Naine viib poliitikust mehe, kel närvid läbi, metsa puhkama, aga seal moblad ei tööta, õudne loodus tungib lähemale ja pimedus tuleb peale. Ilmub veider mees, omamoodi hull, kes tunneb loodust nagu oma viit sõrme. Kassi-hiire mäng, milleks tal on omad põhjused, kruvib seeneliste närvid viimseni pingule,” kirjeldas ta lühidalt tulevast linateost.

Stsenaariumi on kirjutanud Toomas Hussar. “Sel ideel polegi väga konkreetset algust. Tahtsin teha filmi, mille tegevus toimuks metsas. Tükk tüki haaval see tuli,” sõnas ta.

“Kõrge riigiametniku elu on nagu muinasjutt. Temast räägitakse lugusid, teda austatakse ja kardetakse, tihti ka põlatakse. Ta elab “õhust ja armastusest” – maksumaksja ülalpidamisel. Riigiametnik on suur üldistus, esindades mingit moraalset kvintessentsi, viirastuslik kuju nagu haldjas. Ta ei taha end eriti näidata, sest siis võib ära kaduda kogu lummus, tema jumalik kohalolek,” arutles Hussar filmi peategelase üle.

“Aga mis siis, kui asetame ta reaalsesse keskkonda – kõige reaalsemasse metsikusse loodusesse, kus tsivilisatsioonist jääb vaid helge mälestus?”

“Seenelkäik” võetakse üles Läsnal, Pihlaspeal, Karulas, Kolgal ja Valgejõel. “Virumaa metsad on ilusad, Tallinnale lähedal ja kant on tuttav,” selgitas režissöör metsavalikut. Metsades mütatakse kuu aega.

Üllar Saaremäe kutsumine metsmehe rolli oli Hussari sõnul intuitiivne otsus. “Ta sobib tüpaažilt,” märkis režissöör.
Filmi operaator on Rein Kotov, kunstnik Kristina Lõuk, produtsent Piret Tibbo-Hudgins ning seda toodab filmistuudio Allfilm.

“Seenelkäik” jõuab kinodesse järgmise aasta septembris.

Toomas Hussari loomingut oli Virumaal võimalik näha suvel 2009 Käsmus, kus ta lavastas “Kon-Tiki”, mille oli kirjutanud kuulsa norra meresõitja Thor Heyerdahli reisiraamatu ainetel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles