Ubja keskuses saab nii rulatada kui kangastelgedel kududa

, Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skate-pargis on põnev askeldada ka ilma ratta või rulata. Taamal korda saanud Ubja vaba aja keskuse peahoone.
Skate-pargis on põnev askeldada ka ilma ratta või rulata. Taamal korda saanud Ubja vaba aja keskuse peahoone. Foto: Arvet Mägi

Neljapäeval avati pidulikult Ubja vaba aja keskus, mis mõeldud kasutamiseks lastest kuni eakateni. Ehituse poolest on kompleks valmis, kuid tegevused täienevad.


Mõisaaegne abihoone, mis kolhoosi ajal täitis töökoja ülesandeid ning majutas kartulipõllul töötavaid šeffe, on viimaste aastate jooksul ümber ehitatud külarahva jaoks.

“2004. aastal Ubjas käies jäi silma üks räämas krunt ja õnnetu maja ning kui asusin uurima, kellele need kuuluvad, siis selgus, et vallale,” rääkis Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev.

Kõigepealt tehtigi samal aastal majas korda üks ruum noortetoa tarvis, noortetoast kasvas noortekeskus. 2007. a andis Sõmeru vald hoone MTÜ Sõmeru Start kasutusse. Kaks aastat hiljem värskendati fassaad ja vahetati katus.

Remonditööd said suuresti rahastatud PRIA maaeluprogrammist ja Leaderist, mille tarvis MTÜ Sõmeru Start mitu projekti kirjutas. Kokku on viie aasta jooksul Ubja vaba aja keskuse juures tehtud tööd läinud maksma ligikaudu 193 000 eurot.
“Tore on see PRIA võetud suund, et kui üks projekt on ellu viidud, aga objekt alles pooleli, siis leitakse raha objekti lõpetamiseks järgmiste projektide rahastamise näol,” rääkis Maia Simkin MTÜst Sõmeru Start.

Nõnda valmisid ka korvpalli- ja võrkpalliplats ning rularambiga spordiväljak, külamuuseum, jõusaal, tegelusruumid, abihoone küttepuude ja inventari hoidmiseks.

“Võsa raiudes tuli krundilt välja veel maakivist väike hoone, millest meil aimugi ei olnud, ja sellest sai ehitatud käsitöömaja, mis on nüüd justkui kirss tordil,” rääkis Simkin.

Et Maia Simkin õppis samal ajal Räpina aianduskoolis maastikuehitust, otsustas ta oma lõputööks teha just Ubja vaba aja keskuse haljastusplaani, mis tänaseks on ka teoks tehtud ASi Kun­da Nordic Tsement rahastamisel. Hal­jastuse juures on olulised kaskaadiga veesilm, muru ja suur püsilillede istutusala.

“Lilli istutasid ko­halikud inimesed, paljud tõid ka sobilikke taimi. Kind­lasti on hea tunne, kui tead, et just see lill külakeskuse peenras on si­nu enda aiast pärit,” ütles Simkin.

Kui aastate eest alustas keskuse edendamisega MTÜ Sõmeru Start, siis ajapikku on selle MTÜ abil Ubja kohalikest inimestest sündinud uus MTÜ Ubja külaselts Linda, kes nüüd seisab hea majas aset leidvate tegevuste korraldamise eest.

Avamisüritusel oli kohal ka Ubja kõige noorem elanik, neljakuune Kaisa. Tema ema Kairi Lust on samuti külaseltsi Linda liige.

“Siin külakeskuses käin päris tihti. Hea on see, et kui mõni mõte tuleb, siis saab selle ka teoks teha. Näiteks 1. septembril korraldasin lastedisko,” rääkis Kairi Lust, kes on olnud Ubja elanik kaks viimast aastat. “Abikaasa on siit pä­rit ja otsustasime Rakverest ära kolida – lastel on siin hea kasvada,” lisas ta.

Külakeskuse avamispäeval mängis rahvale muusikat Ubja päevakes­kuse oma laulu- ja pilliansambel Meie, kohal olid liikluspolitsei ja maan­teeameti esindajad, kes õpeta­sid vaba aja keskusesse tulnud lastele liiklemistõdesid ning demonstreerisid narkokoera oskusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles