Teadlaste öö toob endaga palju kunsti

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlaste ööl avatava näituse kuraatoriks on Teet Veispak.
Teadlaste ööl avatava näituse kuraatoriks on Teet Veispak. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja


Reede õhtu toob järjekordse teadlaste öö, mis Rakvere näitustemajas on pühendatud kunstile. Teadlaste öö saab alguse kunstinäituse “Lihtne lugu, Eesti noor maal” avamisega. Üles on seatud noorte kunstnike Merike Estna, Veiko Klemmeri, Rauna Thomas Mossi, Maarit Murka ja Laura Põllu tööd.


Näituse kuraatori Teet Veispaku sõnul on näitus jäägitult pühendatud Eesti noorele tänapäevasele maalile. Ka kunstnikud, kelle töid näha saab, on sündinud valdavalt 1980. aastatel ja nad on kunstiellu tulnud just maalijatena.
“Ma mõtlesin, mis oleks, kui paneks noorema põlvkonna oma lemmikkunstnike töödest kokku ühe näituse,” kõneles Veispak ning lisas, et ega kõik kunstnikud päris esimest korda Rakveres ei olegi.


Näituse pealkiri “Lihtne lugu, Eesti noor maal” on kuraatori selgitusel tingitud sellest, et nende maalidega ei püüta lahendada mingeid sotsiaalseid probleeme ja neis pole maailmaparanduslikku püüet, mis on tänapäeva kunstile suhteliselt sageli omane.


Et näitus teadlaste ööl avatakse, on Veispaku arvates õnnelik juhus. “Näitus oli ammu planeeritud,” märkis kuraator.
Pärast näituse avamist esineb kunstiteadlane Ants Juske teemal “Kunstiteaduse metodoloogiast ehk erinevatest viisidest kunsti vaatamiseks”.
SA Virumaa Muuseumid teadusdirektor Uno Trumm ütles julgustuseks, et tema teadmist mööda ei tule esinemine kuiv ja asine, nagu pealkiri lubab.


Hiljem jätkub teadlaste öö mitmesuguste aktiivsete tegevustega. “Ma ise arvan, et selles kolmandas aktiivses osas on keegi kunstnik, kes asja eest veab, sest on ju seekord kunstile pühendatud teadlaste öö,” pakkus Trumm.
Teadlaste ööl jagub Lääne-Virumaal tegevusi ka Palmse mõisa härrastemajja, kus esineb astronoom Mario Mars teemal “Kosmosekatastroofid ja nende võimalikkus” ning hea ilma korral saab teleskoobiga tähistaevast vaadelda.
Teadlaste öö on Euroopa Komisjoni initsiatiivil loodud üleeuroopaline teadusringkondi – ülikoole, akadeemiaid, teaduskeskusi, muuseume, laboratooriume jt akadeemilisi organisatsioone – ühendav suurüritus, kus ühe öö(päeva) jooksul korraldatakse palju atraktiivseid teadust populariseerivaid ettevõtmisi. Eesti tähistas teadlaste ööd esimest korda 2006. aastal.


Teadlaste ööd Eestis, mille salasõnaks 2011. aastal on “teadusaasta”, korraldab teaduskeskus AHHAA koostöös Eesti Teaduste Akadeemia ja Eesti Rahvusringhäälinguga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles