Virulase skulptuur ilmestab Tartut

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kastid ritta: kaks kõrvuti ja kümme ülestikku, ikka triibuliselt.
Kastid ritta: kaks kõrvuti ja kümme ülestikku, ikka triibuliselt. Foto: Inna Grünfeldt


Tartu Annelinnas kaunistab Uue tänava suurt muruväljakut virulasest kunstniku Teet Suure skulptuur, mis valmis noorte subkultuuride seminari 2011 “SUBsKULpTUURID” raames.


 Skulptor Teet Suure ideekavandi põhjal ja tema juhendamisel seati kokku Annelinna lego – rohelistest, kollastest ja punastest suurtest õllekastidest 3D linnainstallatsioon, mis edastab sõnumi kolmes keeles.


Teost, mille loomiseks kulus 231 kasti, saab lugeda kas TARTU, TARTY või PARTY. Iga tähte kõrgus on 10 kasti ehk kolm meetrit, laius 8 kasti ehk 2,4 meetrit. Ideest teostuseni jõudis taies kuue tunni usina tööga.
“Kuna teema oli noortekultuur, siis tulid mõttesse Annelinn, Sõpruse sild ja integratsioon. Meil ajutist avalikku linnaskulptuuri eriti ei ole, aga samas on kõige parem mingi nutikas idee teoks teha just ajutiste asjadega,” selgitas Teet Suur.


Kunstniku sõnul on avalik skulptuuri tegemine samasugune loomeprotsess nagu igasuguse näitusetöö puhul ning uudistajate tähelepanu tööd ei seganud. “Tähti tunnevad kõik, saavad lugeda. Teos on suurte selgete tähtedega, arusaadav ja plakatlik. Kes kauem vaatab, näeb mitut tähte ja tähendust. Pole tehtud ehk päris puust ja punaseks, küll aga plastist ja triibuliseks. Väga palju ei pea kujutlusvõimet olema, et aru saada,” arvas skulptor.
Teet Suure meelest tuleb skulptuurile kasuks, kui see on arusaadav, ent mitte lame. “Maailma tuntumatest skulptuuridest saavad paljud aru,” märkis ta.


Skulptuuri ehitamisel osalenud vabatahtlike sõnul tekitas teos juba meisterdamise ajal suurt heatahtlikku huvi ning neil tuli vastata pärimistele, mida, miks ja kuidas tehakse, hiljem lugesid mööduvad noored rõõmsalt ja valjuhäälselt välja kõik sõnumid.


Subkultuuride seminari skulptuuri õpitoa raames valminud teos jääb esialgse kava kohaselt Tartut kaunistama kuuks ajaks. “Või lühemaks ajaks, kui keegi selle enne ära lõhub,” sõnas Teet Suur. Kaalumisel on ka skulptuuri tulevane üleviimine Anne noortekeskuse juurde.
Seminari ja viis õpituba korraldanud Lille Maja on noorsootööasutus, mis tegutseb Tartu linnavalitsuse kultuuriosakonna haldusalas, koordineerides noorte kultuuri-, tervist edendavaid, töökasvatuslikke ning ettevõtlikkust arendavaid projekte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles