Laekveres löödi kopp torutöödeks maasse

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba paar nädalat käib Laekvere lähedal kanalisatsiooni- ja veetorustike uuendamine.
Juba paar nädalat käib Laekvere lähedal kanalisatsiooni- ja veetorustike uuendamine. Foto: Meelis Meilbaum

Hiljuti alustas AS Viimsi Keevitus töid Laek­vere veevärgi uuendamiseks. Suuremate ­töödena asendatakse uute­ga vee- ja kanalisatsioonitorustikud, tehakse korda ­puurkaev­pumplad, ­ehitatakse veepuhastusjaam ning rekonstrueeritakse biopuhasti.

Laekvere vallavalitsus sõlmis juulis aktsiaseltsiga Viimsi Keevitus lepingu Laekvere aleviku vee- ja kanalisatsioonitorustike ning puurkaevude rekonstrueerimise projekteerimiseks ja ehitustööde tegemiseks. Nüüdseks on projekteerimistööd lõppenud ja kopp maasse löödud.

Valdavalt Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist rahastatava veemajandusprojekti raames paigaldatakse umbes 5500 meetrit vee- ja 4500 meetrit kanalisatsioonitorustikku. Samuti tehakse suuremate töödena korda kaks puurkaevpumplat, biopuhasti ning rajatakse joogivee töötlusjaam.

Laekvere vallavalitsuse majandusosakonna juhataja Andrus Lälli selgitusel on töötlusjaam vajalik seetõttu, et praegu sisaldab joogivesi liiga palju mangaani, fluori ja rauda. Edaspidi hakkab elektroonika edastama teateid rikete kohta otse süsteemi hooldajate mobiiltelefonidele. Tööde maksumus koos käibemaksuga on 1 473 949 eurot, millest valla omaosalus 27 protsenti.

Andrus Läll ütles, et tänaseks on lõppenud ka reoveepuhasti rekonstrueerimise hankele pakkumiste tegemine ning parima pakkumise esitanud ettevõte on teada, kuid ehitajat ei ole võimalik veel välja kuulutada, sest tööd lähevad algselt planeeritust 16 protsenti  kallimaks. Lisaraha taotletakse Keskkonnainvesteeringute Keskuselt (KIK). Andrus Lälli sõnul on saadud juba varem KIKilt põhimõtteline kinnitus, et lisakulutused kaetakse kuni 30 protsendi ulatuses projekti kogumaksumusest. See, et reoveepuhasti hange veel käib, ülejäänud tööde kulgu ei sega, sest rekonstrueerimine on kavandatud järgmise aasta kevadesse. Kõik tööd peavad saama tehtud 31. augustiks 2012. aastal.

14. septembril alustas AS Viimsi Keevitus töödega Laekvere alevikuga piirnevast Salutaguse külast ning edasi liigutakse Laekvere alevikku. Majandusosakonna juhataja kinnitas, et esialgu torustike uuendamine liiklemist ei sega, sest trass kulgeb mööda põldu, kuid hiljem tuleb mõningate ebamugavustega arvestada.

Läll selgitas, et trasside kohalt tuleb teed lahti kaevata ning osaliselt joogivee- ja kanalisatsioonitrass ühtivad, mistõttu torustikud paigaldatakse paralleelselt. “Tööd tehakse jupi kaupa,” ütles Läll ja lisas, et ükski teelõik pikemaks ajaks suletuks ei jää. Samuti võib tööde tegemise ajal ette tulla lühiajalisi elektri- ja veekatkestusi.

Lälli sõnul on juba tänavu kavas ka puurkaevpumplate põhjalik ümberehitus ning veepuhastusseadmete monteerimine aleviku kesksele puurkaevule. “Esmalt tehakse tööd ühes puurkaevpumplas, siis teises, sest inimesed ei saa vahepeal veeta jääda,” märkis Läll.

Laekvere vallavanem Aarne Laas ütles, et tööd on väga vajalikud, sest vee- ja kanalisatsioonitorustikud on nõukogudeaegsed või veel varasemad. Praegu on veeavariid ja ummistused kanalisatsioonis igapäevased.

Ehituse ja rekonstrueerimise tulemusena vähenevad veekaod, paranevad nii elanike veega varustamine kui joogivee kvaliteet. Reovee parem kanaliseerimine ja juhtimine biopuhastisse aitab hoida keskkonda puhtamana. Mitmed majapidamised, kus kanalisatsiooni puudumise tõttu tuleb solki pütiga ära vedada, saavad ühiskanalisatsiooniga liituda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles