Tuvi jahtiv kanakull sööstis läbi aknaklaaside

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simuna kooli teise korruse klassiruumi aken, mille klaasid purustas tuvi jahtiva kanakulli sööstlend.
Simuna kooli teise korruse klassiruumi aken, mille klaasid purustas tuvi jahtiva kanakulli sööstlend. Foto: Tiia Luht

Neljapäeval tekitas Simuna kooli peres elevust tuvi jahtiv kanakull, kes sööstis läbi kuue millimeetri paksuste klaasidega pakettakna klassiruumi.

Kooli direktor Ain Lembavere rääkis, et tuvi, keda kanakull jahtis, lendas vastu aknaklaasi surnuks ja kukkus akna alla õue. “Kanakulli hoog oli aga sedavõrd suur, et lind purustas aknaklaasid ja maandus oimetuna klassiruumi, kus hetkel koolitööd ei toimunud,” kirjeldas direktor. Tegemist oli suure täiskasvanud isaslinnuga. “Purustusjõud oli nii suur, et klaasikilde jätkus klassiruumi ja õue akna alla,” lisas ta.

Kooli direktori Ain Lemba­vere sõnul informeeriti juhtumist keskkonnaameti looduskaitsespetsialisti, kes soovitas jälgida linnu toibumist ja kui vigastusi pole näha, kanakull õue viia. “Vigastusi ei paistnud linnul olevat. Viisime kanakulli kooliõue, kus ta puu otsa lendas ja seal mõnda aega istus, et lõplikult toibuda. Õhtuks oli kanakull kooliõuest lahkunud,” rääkis Ain Lembavere.

Simuna kooli direktorile meenus, et mõni aasta tagasi oli samalaadne juhtum, kus kanakulli eest põgenev tuvi vastu pakettaknaklaasi surnuks lendas, aga tookord jäi aknaklaas terveks.

MTÜ Lahemaa Ökoturism juhataja loodusgiid Kauri Kivipõld selgitas, et kanakullid eelistavad pesapaikadena tavaliselt hõreda inimasustusega paiku.

 “Simuna lähistel asub Peetla raba, mis on kanakullidele elamiseks sobiv. Nende jahipiirkond pesapaiga ümbruses on tavaliselt viis ruutkilomeetrit. Seega on loomulik, et kanakull käib läheduses asuvas Simunas, kus elab tuvisid, neid jahtimas,” kõneles Kivipõld.

Loodusgiidi hinnangul saavutab kanakull sööstlennul suure kiiruse ja sellega on seletatav ka tugev purustusjõud, kui ta vastu pakettakent sööstis.

“Aknasse lendamised on väikeste lindude puhul tavalised, kuid et kanakull selle teoga hakkama sai, see kuulub erandlike juhtumite hulka,” arvas Kivipõld.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles