Hõimupäevad tutvustavad sugulasrahvaid

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hõimupäevade plakat.
Hõimupäevade plakat. Foto: Fenno-Ugria Asutus

Oktoobri kolmandal laupäeval (tänavu 15. oktoober) tähistatav hõimupäev on sel aastal esmakordselt riiklik tähtpäev, mil heisatakse riigilipud. Fenno-Ugria eestvedamisel peetavate traditsiooniliste hõimupäevade üritused toimuvad terve nädala jooksul Tallinnas, Tartus ja mujalgi Eestis.

Lääne-Virumaal on külas 12.-13. oktoobril folklooriansambel Kuvan Kengež (Vananaistesuvi ) Marimaalt. 

Ansamblis laulab seitse Mari naist, keda saadab akordionist. 2007. aastast Paranga rajoonis Jelejevskoje külakultuurimaja juures tegutsev ansambel on oodatud esineja Mari Eli vabariigi pidudel ning festivalidel. Mari naised laulavad rahvalaule ja autorilaule.

Kolmapäeval, 12. oktoobril kell 12 on folklooriansamblil kontsert-kohtumine Rakvere Eragümnaasiumis ja kell 19 hõimuõhtu koos Tarvanpää Seltsi ja Tedremari rühmadega Rakvere Rahvamajas

Neljapäeval, 13. oktoobril kell 9.50 on kontsert Sõmeru Põhikoolis, kell 11.40 Kadrina Rahvamajas saalis.

Soome-ugri rahvaste kultuure tutvustavate ja koostööd edendavate hõimupäevade peasündmuseks on suur hõimupidu 15. oktoobril Tallinnas Pirita Lillepaviljonis. Seal esinevad kõik erinevatelt soome-ugri aladelt külla tulnud pärimusmuusikud: udmurdi tantsurühm Ekton Korka, komi pillimees Mihhail Burdin, ersa lauluansambel Kelu, vadja ansambel Maaväči Peterburist ja mari naisansambel Kuvan Kengež. Näha ja kuulda saab veel noori hante ja manse, ungarlastest viiuldajaid, soome duot ja saami joigu.

Suured ühiskontserdid on kavas ka 13. oktoobril Tartu Ülikooli aulas ja 14. oktoobril Viljandis pärimusmuusika lõikuspeol. Lisaks toimub hulgaliselt väiksemaid üritusi Tallinnas, Tartus ja üle kogu Eesti koolides ja rahvamajades.

Kinos Artis näeb esmaspäevast kolmapäevani uuemaid mängufilme hõimurahvastest: linastub esimene udmurdikeelne mängufilm "Maasikad-muulukad" (2011), soomlase Markku Lehmuskallio film "Suguvõsa viimane" neenetsitest ja möödunud aastal PÖFFil menukalt linastunud Vene film "Tsiitsitajad" (Ovsjanki), mille taustaks on tänaseks hääbunud soome-ugri rahva merjalaste uskumustemaailm.

Hõimupäevade avalöögina avatakse 6. oktoobril Eesti Rahvusraamatukogu 6. korruse trepigaleriis Eesti Kunstiakadeemia 34. soome-ugri uurimisreisi näitus "Kuibo elät, karjalainen". Rahvusraamatukogus peetakse 15. oktoobri hommikupoolikul ka kõnekoosolek soome-ugri koostööst.

Soome-ugri teemalisi üritusi korraldavad oktoobrikuus veel Eesti Rahva Muuseum ning mitmedki teised asutused ja organisatsioonid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles