Eestimaa Looduse Fond: “Aita lendoravaid!”

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lendorav on oravast pisut väiksem. Oma nime on ta saanud keha külgedel esi- ja tagajalgade vahel asuva karvadega kaetud nahavoldi järgi,  mis lennusena võimaldab loomakesel teha kuni 35meetriseid hüppeid  puult puule.
Lendorav on oravast pisut väiksem. Oma nime on ta saanud keha külgedel esi- ja tagajalgade vahel asuva karvadega kaetud nahavoldi järgi, mis lennusena võimaldab loomakesel teha kuni 35meetriseid hüppeid puult puule. Foto: Uudo Timm

Eestimaa Looduse Fond (ELF) korraldab koostöös partneritega Ida- ja Lääne-Virumaal, aga ka teistes lendorava varasema leviala piirkondades lendoravate pesapaikade väljaselgitamiseks vajalikke uuringuid.


Nii püütakse vältida haruldase looma elupaikade tahtmatut hävitamist või kahjustamist. Viimastel aastatel on intensiivse metsaraie tagajärjel jäänud vanu metsi, sealhulgas lendoravatele sobivaid vanade õõnsate haabadega metsi järjest vähemaks.

Kuna lendoravad elavad varjatult, võivad selle ohustatud liigi pesapuud või elupaigad langeda teadmatusest tehtud raietööde ohvriks. ELF on algatanud kampaania lendoravauuringuteks vajalike seadmete jaoks annetuste kogumiseks.

"Annetustest saadud rahaga plaanib ELF osta öise eluviisiga lendoravate elukommete tundmaõppimiseks vajalikke tehnilisi vahendeid. Lendoravate pesaõõnsuste ja nendes toimuva väljaselgitamiseks on vajalik muretseda fiiberoptilise sondiga endoskoop. Loomade tegutsemise jälgimiseks öises metsas on vaja öövaatlusseadet ja raadiovastuvõtjat koos metsas turvaliselt kasutatava antenniga," rääkis lendoravaekspert Uudo Timm.

"Olukorras, kus riik plaanib looduskaitsele eraldatavate vahendite vähendamist, muutub kodanikualgatus ka selles vallas üha tähtsamaks. Loodame inimeste abivalmidusele. Kampaania eesmärk on ka selle haruldase looma laiem teadvustamine," selgitas ELFi juhatuse esimees Jüri-Ott Salm.

Eestis väga ohustatud lendorav on ELFi vapiloom. Lendorava kaitse ja uurimine on esimesi ELFi algatatud projekte, mis käivitus 1991. aastal.

Esimestel aastatel koostati ülevaade lendorava levikust Eestis kirjanduse ja läbiviidud küsimustike ja uurimistööde algandmete põhjal ning alustati inventuure lendorava leviku selgitamiseks.

Aastail 2006-2015 on seatud lendorava kaitsekorralduse eesmärgiks teadaolevate püsivalt asustatud elupaikade säilitamine.

Info: http://www.elfond.ee/lendoravale

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles