Keit Pentus teab plaanitavast kaevandamisest ainult meediast

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisipäeval Lääne-Virumaad väisanud keskkonnaminister Keit Pentus ja Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev arutasid omavalitsusjuhtide kohtumisel peamiselt võimaliku kaevandamisega seotud probleeme.
Teisipäeval Lääne-Virumaad väisanud keskkonnaminister Keit Pentus ja Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev arutasid omavalitsusjuhtide kohtumisel peamiselt võimaliku kaevandamisega seotud probleeme. Foto: Meelis Meilbaum

Kuigi Viru Keemia Grupp on meedia vahendusel teatanud fosforiidi kaevandamise võimaluste uurimisest ning firma suhtleb sellel teemal omavalitsuste ja elanikega, pole keskkonnaminister Keit Pentuse sõnul tema kabinetis sellest veel rääkimas käidud.

Keskkonnaminister väitis, et teab neist plaanidest üksnes nii palju, kui pressiteadete ja meedia vahendusel on temani jõudnud.

“See näitab, kuidas tagaukse kaudu hiilitakse teemale ligi,” kommenteeris olukorda Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev. “See aeg ja teemad, millega 25 aastat tagasi tuli tegeleda, on mul jälle käes ning sõna “fosforiit” teravalt päevakorral,” tõdes ta.

Peep Vassiljevi hinnangul oli Sõmeru vallavalitsuses kaevandamisest vestlemas käinud Viru Keemia Gruppi esindav projektijuht Kalev Kallemets “nõrgalt ette valmistatud ja esines populaarteaduslike väidetega viienda klassi tasemel”. Vassiljev rääkis, et sel kombel meelitatakse vallavalitsusi kaevandamisõiguse tasuna saadavate tuludega, aga kui varem läksid tulud kaevandajaga pooleks, siis nüüd jääb tegelikult ainult 32 protsenti vallale ja 68 protsenti riigile.

Olukord muutub veelgi 2013. aastast, kui riik  saab 80 protsenti tulust ja vald 20 protsenti, kusjuures seda raha tohib sihtotstarbeliselt kasutada üksnes keskkonnaküsimuste lahendamiseks.

“Eesti fosforiidivarud on passiivsed ja keskkonnaministeeriumil ei ole mingit soovi ega ka põhjust, miks seda peaks muutma,” ütles keskkonnaminister Keit Pentus, kelle kinnitusel on varude passiivseteks nimetamisel konkreetsed ja teaduslikud põhjendused.

“25 aastat on geoloogia mõistes olematu aeg,” väitis Vassiljev ja selgitas, et paberkandjatel on sel ajal tehtud uuringud olemas ning kui kellelgi on huvi kaevandamise vastu, siis võiks esmalt neisse süveneda. “Uute uuringute tegemisest rääkimine on tõsine oht,” leidis ta ja avaldas lootust, et barrikaadidele inimesi ehk siiski kutsuda ei ole vaja ja olukord laheneb läbirääkimiste teel.

Rakvere vallavanem Aivar Aruja ütles, et ühes vallas kaevandades saavad kahjustada ka naabervallad, pidades silmas eeskätt kaevuveega seotud probleeme.

“Eesti keskkonna arvelt seda teha ei saa,” kinnitas Pentus kaevandamise võimalikkusest rääkides. Tema sõnul on kaevandamise alustamine võimalik üksnes juhul, kui mõni omavalitsus selleks soovi avaldab, kõik ohud on selgeks tehtud ja seda aktsepteerib ka kohalik kogukond. “Kaaluda tuleb riske, mida rahaga ei ole võimalik kinni maksta. Kui korra ukse lahti teeme, siis endist olukorda taastada ei ole enam võimalik,” tõdes ta.

“Oleme võtnud seisukoha, et kuulame nad ära,” sõnas Rägavere vallavanem Mati Ulm. Eile kogunesid elanikud kaevandamisest rääkima rahvakoosolekule Miila külas, järgmisel nädalal on sarnased üritused tulemas Viru-Kabalas ja Ulvis, hiljem ka Uljastel. Ulmi sõnul on Viru Keemia Grupp nende vallas huvitatud umbes 20 hektari suurusest alast, mis jääb Kunda jõest ida poole ja teisalt ulatub kuni Sonda piirini, ning proovipuurimiseni tahetakse jõuda järgmisel suvel.

Viru Keemia Grupi projektijuhi Kalev Kallemets ütles, et nende seisukohad annab Virumaa Teatajale lähiajal VKG juhatuse liige intervjuu vormis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles