Juhtkiri: Fosforiidisõda?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivi kaevandamine.
Põlevkivi kaevandamine. Foto: Tairo Lutter

Viru Keemia Grupp on hakanud uurima võimalusi Läände-Virumaa fosforiidimaardlate kasutuselevõtuks ja nad on avalikkust oma plaanidest ka meediale saadetud pressiteadete vahendusel informeerinud.


Keemiatööstusettevõte on asunud aktiivselt tegutsema. Firma esindajad on kohtunud vallavanematega ja eile toimus ka esimene rahvakoosolek Miila külas.
Teisipäeval maakonda külastanud keskkonnaminister Keit Pentuse sõnul tema ka­bi­netti ja ministeeriumisse kaevandamisplaa­nid veel jõudnud ei ole. Vallavanemate­le ja ka Virumaa Teatajale tundub selline lähenemine kummalisena. Ei ole võimalik proo­vikaevandamiseks kop­pa maasse lüüa enne, kui on olemas keskkonnaministeeriumi luba.
Keit Pentuse sõnul on kae­vandamisplaanide ellu­viimise eelduseks, et kõik ris­kid on läbi mõeldud ja ko­halikud elanikud ka kae­vandamisega päri.


Tundub, et Viru Keemia Grupp on läinud seda teed, et üritab enne ministeeriumisse minekut omavalitsuste ja kohalike elanikega kokkuleppele saada. Vallajuhte meelitatakse kaevandusõiguse tasudega ja seeläbi valdade jõukaks saamisega. Tegelikkuses on seaduse muutumisel ülejärgmise aasta jaanuarist vallal võimalik saada üksnes viiendik tulust ja sedagi kasutada ainult keskkonnaprobleemide lahendamiseks.
Sõmeru vallavanema Peep Vassiljevi hinnangul ei ole ettevõtet esindavad inimesed ennast fosforiidikaevandamise aspektidega kurssi viinud. Tema sõnul peaks kõigepealt lä­bi töötama 25 aasta tagused uuringud ja alles siis rääkima võimalikust proovikaevandamisest.

Huvitav oli aga Virumaa Teataja samateemalise tänavaküsitluse tulemus mõni aeg tagasi. Oodatud suu­re vastuseisu asemel selgus, et pooled vastanutest, suhtusid suisa pooldavalt kae­van­dami­se ideesse.
Peep Vassiljev on lubanud isegi rahvaga barrikaadidele minna, kui teisiti ei õnnestu kaevandamist ära hoida. Virumaa Teataja leiab ka, et praegu ei ole veel õige aeg nende maardlate kasutuselevõtuks. Võib-olla kunagi kauges tulevikus areneb tehnoloogia selliselt, et on võimalik kaevandada loodus- ja elukeskkonda kahjustamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles