Sulev Kool: Algab uuesti, kuigi omamoodi

, eksajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulev Kool
Sulev Kool Foto: MARGUS OTT/VIRUMAA TEATAJA

Virumaa Teataja kirjutas 20. oktoobril: “Kuigi Viru Keemia Grupp on meedia vahendusel teatanud fosforiidi kaevandamise võimaluste uurimisest ning firma suhtleb sellel teemal omavalitsuste ja elanikega, pole keskkonnaminister Keit Pentuse sõnul tema kabinetis sellest veel rääkimas käidud.”



Kui see eelmine, veel Vene riigi ajal puhkenud fosforiidimadin algas, siis Moskva kabinettide vaikuses sündinud salaplaan tuli rahvale ilmsiks just tänu tollastele julgetele ajakirjanikele.
Nüüd, kui kodumaa tõepoolest piirdub isamaa ehk tillukese Eestiga, tabasid “kullakaevurid” ära, et ega ole mõtet ja võimalusigi küünalt vaka all hoida, toome parem oma plaanid pressi kaudu lagedale.
See näitab ühtlasi, et demokraatia on meil suur ja rahva ees saladusi pole.


Veelgi enam – nagu sealtsamast lehest lugeda, külastas keskkonnaminister Lääne-Virumaad, mispuhul kohtus siinsete omavalitsusjuhtidega, arutas võimaliku kaevandamisega seotud probleeme.
Andke andeks, aga mu meelest esimene probleem seisnebki selles, et ministri jutul pole justkui käidud, ning kui uks kõvasti kinni, ega siis kabinetti midagi kosta. Oled nagu natuke maailmast ära lõigatud, kuigi ümberringi elu kihab. Ehk – mis sa ikka rabeled, kui sind just oma plaanidega ei rünnata.


Nii pole ka midagi imeks panna, et minister kuulutab: “Eesti fosforiidivarud on passiivsed ja keskkonnaministeeriumil ei ole mingit soovi ega ka põhjust, miks seda muutma peaks.” Sellega, nagu öeldakse, on ministeeriumist kaedes asi ants ega huvita sealseid asjamehi, kuidas fosforiiti jahtivad Kaval-Antsud omavalitsusi moosivad, et aga vähemasti proovipuurimisteni jõuda. Nõnda seatakse omavalitsused küsimuse ette, kas ei või jah, ministeerium aga hoiab oma käed puhtad.


Vahepeal leiavad mõistagi aset rahvakoosolekud ning Viru Keemia Grupi projektijuhi Kalev Kallemetsa sõnul annab Virumaa Teatajale lähiajal VKG seisukohad intervjuu vormis (keegi?) nende juhatuse liige.
Tuhat vabandust, kuid miski sunnib ettevaatusele – olen varemgi täheldanud, et mõneti ebamugavatele küsimustele ei vasta pressis ei esimees, ei projektijuht, vaid ikka keegi liige. Ja kuigi too tõenäoliselt on igapidi pädev, jätab kogu jutuajamine juba ette mulje, et noh, visati vette ja rahva rahustamiseks.
“Huvitav oli aga Virumaa Teataja samateemalise tänavaküsitluse tulemus mõni aeg tagasi. Oodatud suure vastuseisu asemel selgus, et pooled vastanutest suhtusid suisa pooldavalt kaevandamis ideesse.” (VT juhtkirjast, 20. okt.)
Huvitavaks alles läheb, mu daamid ja härrad, sõbrad ja seltsimehed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles