Muuga farmikompleks muutus nüüdisaegseks

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuga PM OÜ juhatuse esimees Rein Pärs (esiplaanil) on väga tänulik kõigile, kes uue kompleksi valmimisele kaasa aitasid.
Muuga PM OÜ juhatuse esimees Rein Pärs (esiplaanil) on väga tänulik kõigile, kes uue kompleksi valmimisele kaasa aitasid. Foto: Meelis Meilbaum

Reedel avati Muuga PM osaühingu uus farmikomp­leks, kus on nüüd ruumi 395 lüpsilehmale, 220 erivajadusega loomale ning 40 poegivale veisele.

Rekonstrueeriti kaks lauta: üks lüpsikarjale ning teine noor- ja erivajadusega loomadele. Ehitati uued olmeruumid ja lüpsikoda. Korda tehti söödaaidad, kompleksi juurde on rajatud 12 000 kuupmeetri suurune laguuni tüüpi vedelsõnnikuhoidla. Samuti sai farmi ümbrus korraliku asfaltkatte.

Ehitustööd algasid mullu suvel ning kestsid kokku 14 kuud, maksumuseks  kujunes 1 679 010 eurot (umbes 26,3 miljonit krooni). Peatöövõtja oli AS Paide MEK.

PRIAst saadi loomakasvatuse investeeringutoetust toona 7,8 miljonit krooni ning ehituse finantseerimisel oli suureks abiks Swedbankist võetud laen.

Muuga PM OÜ juhatuse esimees Rein Pärs rääkis, et lüpsikari pääses uude lauta ning hakkas lüpsiplatsil käima 1. veebruaril, erivajadustega loomade laut valmis juulis ning alles seejärel rekonstrueeriti söödaaidad ja tehti välitööd.

Rein Pärs meenutas, et Muugas ehitati esimene laut juba 1957. aastal. “1973-1976 tulid sotsialismiaegsed ühendatud koridoriga 220-kohalised laudad,” teavitas ta.

Kuna eelmisel sajandil valminud hooned olid amortiseerunud ning tingimused ei olnud enam rahuldavad ei loomade ega farmi töötajate jaoks, oli tööde ettevõtmine hädavajalik.

Juhatuse esimees ütles, et kuigi algselt oli mõttes ka päris uue kompleksi ehitamine, otsustati siiski rekonstrueerida vana, mis kokkuvõttes tuli odavam ning farmikompleks jäi paremasse, oma ajaloolisesse kohta.

Kuigi ehituse käigus oli päris keerulisi aegu – osa noorloomakarjast elas vahepeal ajutistes varjualustes ning töö­tin­gimused laudas olid raskemad –, tasus vaev end kuhjaga ära. Pärs kiitis ehitajat hea töö eest, mis andis soovitud tulemuse, ning lisas, et kuigi vahepeal tuli nii ehitada, lammutada kui tootmist säilitada, saadi hakkama. “Muugas ei ole piimatootmine kordagi katkenud juba 1957. aastast saadik,” nimetas Pärs.

“Kui Muugas on ajakohane farm, tähendab see, et ümberkaudsed põllud on haritud, inimesed saavad tööd. Lapsi on lasteaias ja koolis. See kõik on tänu sellele, et investeeritakse tootmisse. Paremates tingimustes annavad loomad rohkem piima ja siis on laenu ka lihtsam tagasi maksta,” rääkis Laekvere vallavanem Aarne Laas. Vallavanem sõnas, et samal ajal, kui Eesti majandusel läheb kõige hullemini, on Laekvere vallas kõige rohkem investeeritud – ka valla teine põllumajandusettevõte Laekvere PÜ on palju panustanud tingimuste parandamisesse.

Ka Laekvere vallavolikogu esimees, OÜ Artiston juhatuse esimees Margo Klaasmägi ütles, et põllumajandus on valla üks suuremaid majandusharusid.

“Muuga PM on meie ettevõtetest kõige suurem tööandja. Mul on hea meel, et ettevõtjad loomadesse investeerivad, samuti olme- ja töötingimustesse. See näitab hoolivust oma töötajate ja oma vara vastu,” tunnustas Klaasmägi.

Peatöövõtja ASi Paide MEK nõukogu esimees Raivo Paalpere sõnul hakati ehitama mullu enne jaanipäeva ning lõpetati tänavu septembris. “Ehitasime etappide kaupa,” selgitas Paalpere ja lisas, et rekonstrueerimise käigus tuli arvestada ka loomade heaoluga, mis muutis tööd mõnevõrra keerulisemaks.

Muuga PM OÜ juhatuse esimees Rein Pärs selgitas, et rekonstrueerimise käigus uuenesid laudad põhjalikult: “Vanadest hoonetest jäid alles sisuliselt seinad ja kandekonstruktsioonid. Lüpsikarja lauta ka laiendasime – see on nüüd 20 meetrit pikem, ning kui varem oli selle laiuseks 22, siis nüüd 32 meetrit.”

Pärs näitas ringkäiku tehes ka päris uut kahe lauda vahele ehitatud olmeruumide kompleksi ja lüpsikoda. Töötajatel on nüüd head võimalused nii enda kui riiete pesemiseks, riietumiseks ja puhkamiseks, samuti on olmeplokis põrandaküte ning korralik ventilatsioon.

“Loomad harjusid väga kiiresti lüpsikojas käima, nüüd ei olegi rohkem vaja, kui hõigata, et lehmad lähme tööle,” rääkis Pärs naljatamisi ning selgitas, et korraga on tööl üks ajaja ja kaks lüpsjat ning platsile mahub 28 lehma.

Muuga PM OÜ tegeleb veel teravilja-, rapsi- ja seakasvatusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles