Amadeus - võimas draama muusikaajaloo suurkujudest

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen lavastusest «Amadeus», esiplaanil Salieri - Indrek Sammul, tema
taga Venticellod - Triinu Meriste ja Kata-Riina Luide.
Stseen lavastusest «Amadeus», esiplaanil Salieri - Indrek Sammul, tema taga Venticellod - Triinu Meriste ja Kata-Riina Luide. Foto: Ugala teater

Ugala teater mängib 10. novembril kell 19 Rakvere teatris lavastust “Amadeus”, kus põrkuvad Mozart ja Salieri.

Wolfgang Amadeus Mozart oli oma ajastu säravaim helilooja, kellest jäi maailma muusikale päranduseks üle 600 teose. Antonio Salieri oli Viini muusikalise elu mõjukaim isik, kelle kuulsamate õpilaste hulgas olid nii Franz Schubert, Ludwig van Beethoven kui ka Franz Liszt.

Peter Shafferi näidend „Amadeus“ keskendub looduse poolt antud andeka ja geniaalse helilooja Mozarti ja kõrgetasemelise muusikalise käsitööoskusega Salieri omavahelistele suhetele Viini muusikasalongides. Läbi Salieri silmade näeme Mozarti elukäiku, õnnestumisi ja loomingulist teekonda ning ka inimlikke nõrkusi. Salieri imetlusest Mozarti loomingu vastu areneb välja puhtakujuline inimlik kadedus.

Lavastaja Andres Lepiku sõnul räägib see lugu sellest, kuidas me ise enda sees geeniuse hävitame.
Kauni muusikalise kujunduse tegi helilooja Alo Põldmäe ja kunstnikutöö pärineb Maarja Meerult Vanemuisest. Peaosades teevad suurepärased rollid Indrek Sammul ja Martin Mill. Teistes osades Arvi Mägi, Merilin Kirbits, Kadri Lepp jt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles