“Kaasavaratu” kutsub: vene romansid ja ajatu luuleklassika

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaia Urb.
Kaia Urb. Foto: concert.ee

Rakvere Teatri poolt ellukutsutud klassikalise muusika kontsertsarjas “Kontsert Pangamajas” kõlavad esmaspäeval, 7. novembril kell 19 Rakvere pangahoones vene romansside pärlid sopran Kaia Urbi ja kitarrist Heiki Mätliku tõlgenduses ning vene luule suurimate romantikute Puškini ja Lermontovi värsid “Kaasavaratu” näitetrupi meeste esituses.

Heiki Mätliku sõnul kõlavad kontserdil vene romansid teistmoodi kui tavapärased stamptõlgendused: “Vene aristokraatia laulis neid peenemalt. See nähtus on ju seotud ka prantsuse kultuurilooga ja prantsuse etiketi ning armastusromaanidega. Ma usun, et Kaia Urbil õnnestus täielikult tabada seda hingust niisugusena, nagu neid laule loonud heliloojad 19. sajandil mõtlesid”. Mätliku ja Urbi romansikavast leiab lugusid Tšaikovskist Glinkani.

Detsembris Rakvere Teatri lavalaudadele jõudvas Aleksandr Ostrovski näidendis “Kaasavaratu” on muusikal samuti suur osatähtsus. Kuid veelgi enam põletab lavastuses kaasategevaid näitlejaid küsimus, kuidas ikkagi mõista vene hinge – mis on see seletamatu, suursugune ja aristokraatne, mis tänapäeval kipub kaduma nii Venemaal kui mujal maailmas.

Vene poeetide Aleksandr Sergejevitš Puškini ja Mihhail Jurjevitš Lermontovi luulest on teinud valiku Rakvere Teatri näitlejad Tarvo Sõmer ja Erni Kask, kes neid värsse ka esmaspäevasel kontserdil esitavad.

“Kontserdid pangamajas” on Rakvere Teatri ja Eesti Kontserdi koostöös sündinud kontsertsari, mille käigus pakuvad Eesti parimad interpreedid Rakvere kesklinna pangamajas (SEB panga hoone, Turu plats 2, sissepääs Adoffi tänavalt) linnarahvale ainulaadseid klassikalise muusika elamusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles