Kiri: Ikka fosforiit versus keskkond

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivi kaevandamine.
Põlevkivi kaevandamine. Foto: Tairo Lutter

Fosforiidisõjast on möödas hulk aastaid. Eesti rahvas tõusis tookord üksmeelselt plaanide vastu hävitada fosforiiti tootes Eesti loodus, eelkõige just meie ühine hinnalisim aare – puhas joogivesi. Loomulikult oleks hävinud ka põllumaa ja metsad.


Selles osas ei ole midagi muutunud. Viru Keemia Grupp kavandab suurejoonelist Eesti looduse hävitamist. Miks küll? Aga sellepärast, et silmapiiril terendavad miljonid eurod, mille saamise hinnaks on Eesti looduse hävitamine. Endale on VKG härrased ilmselt kusagile kauni looduse rüppe villad soetanud ja lääne pankades ootavad prisked summad dollarites, naeltes, võib-olla ka eurodes.
Rahvale käivad ajuloputust tegemas libekeelsed demagoogid eesotsas Kalev Kallemetsaga. Rahvale lubatakse igasugust nänni. Ehk teevad mõnele isegi viinapudeli välja.


Enda sõnul pakub VKG-le huvi vaid 7 km2 suurune tükike metsa, kuid häving haarab siiski palju laiemat ala. Süües kasvab isu. Hoiatavaid näiteid võib küllaga tuua Ida-Virumaalt. Kes on seal käinud ja näinud ka VKG tekitatud tööstusmaastikke, võib ette kujutada, mis ootab Lääne-Virumaad, kui VKG ka siin tegutsema hakkab. Kas tõesti ollakse sellega nõus?


Lubatakse tööd 700 inimesele. Kes oleks need inimesed, kes on nõus miinimumpalgaga maaalustes šahtides rügama? Kas tuuakse sisse Hiina kulid? Nooremad eestlased ei kipu füüsilisele tööle isegi lauta ega põllule. Kui aga töö oleks mehhaniseeritud, siis ei oleks sellist hulka inimesi vaja. Pealegi jäädakse kaevanduses töötades juba üsna noorelt tööinvaliidiks.
Kujutan ette, millise surve all on praegu kohalik volikogu ja Eesti maavarade komisjon, sest selleks, et kõik oleks JOKK, on ju vaja nende heakskiitu.


Valitsuse tuge nende plaanide vastu ei ole, sest eks teatanud ju Keit Pentus, kes suvatses rahvaga kohtuma tulla, et tema ei tea asjast üldse midagi. (Keit Pentus on Eesti vabariigi keskkonnaminister, reformierakondlane.)
Kummaline, et eesti targad ja haritud inimesed näivad olevat olukorraga leppinud, sest ei ole kuulda olnud argumenteeritud juttu Lääne-Virumaa looduse hävitamise vastu. Võib-olla on niisugused inimesed Eestist juba lahkunud.


Tükk-tükilt hävitab VKG imekaunist Eestimaa loodust, varsti ei ole mõtet siia turiste kutsuda. Võib-olla siis ehk šokituriste.
Kuid leitagu maapõuest kas või kulda, puhas joogivesi on siiski hinnalisem. Kui see kaob, ei saa seda enam ka kulla eest. Seepärast kutsun kõiki ühise rindena seisma vastu VKG plaanidele.

Krista Kaasik
pensionär
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles