Kunda rahvas võitleb hinnatõusu vastu

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunda suurte majade elanikud ei ole rahul, et sooja hind kallineb detsembris järsult.
Kunda suurte majade elanikud ei ole rahul, et sooja hind kallineb detsembris järsult. Foto: Arvet Mägi

Kundalased ei ole nõus toasooja hinna järsu kallinemisega ning koguvad hinnatõusu vastu allkirju, pöörduvad riigikogu liikmete ja linnajuhtide poole.

Kui Rakveres võeti kaugkütte hinnatõus vaikselt kirudes vastu, siis kundalased on asunud tegutsema. Internetis kogutakse allkirju, nõudmaks soojuse piirhinna uut läbivaatamist, linnapeale on saadetud arupärimine ja Lääne-Virumaalt valitud riigikogu liikmetele pöördumine.

Toasooja hinnatõus teeb inimestel meele mõruks küll. “Läheks kohe minema, aga kuhu mul ikka nii väga minna on,” ütles Kundas Kasemäe tänaval suures kortermajas elav 50aastane Larissa.

“Palk ei tõuse sentigi, aga hinnad tõusevad mühinal, kuidas pensionärid hakkama saavad, ei kujuta ma üldse ette,” kõneles naine, kel õnneks töökoht ja kindel sissetulek olemas.

Samas on ta väga mures, sest kallineb ka elekter, samuti liiguvad jutud, et veebruaris tõuseb Kundas vee hind. “Igast küljest hakatakse kõri kallale,” lausus Larissa nukralt.

Internetis järsu hinnatõusu vastu allkirjade kogumise algatanud Kaido Veski rääkis, et alguses esitati mõned lihtsad küsimused Kunda linnapeale, kuid neile pole vastuseid saadud. “Nii üritame kõik võimalikud ja võimatud kohad järele proovida, et kas kusagilt on üldse abi loota,” ütles Veski, kelle sõnul ei taha kundalased käituda kuuleka lambakarjana.

Allkirju kogutakse internetis aadressil petitsioon.ee/kunda-soojus ja eile pärastlõunal oli nõudmisele soojuse piirhind uuesti läbi vaadata toetust avaldanud pool tuhat inimest ehk ligi viiendik Kunda linna elanikest.

“Praeguste kavade kohaselt kogume allkirju 10. novembrini, seejärel edastame need koos pöördumistega Fortumile, konkurentsiametile ja Kunda linnapeale,” kõneles Veski. “Loodan väga, et meiega hakatakse suhtlema,” lisas ta.

Riigikogu liikmetele saadetud pöördumises kirjutavad kundalased, et kaugkütte 46protsendiline hinnatõus väga lühikese etteteatamisajaga ei vasta õigustatud ootuse põhimõttele.

Konkurentsiamet kooskõlastas 21. oktoobril Kundas uueks toasooja piirhinnaks 74,73 eurot megavatt-tunni eest (koos käibemaksuga 89,676 eurot), uus piirhind hakkab kehtima 1. detsembrist. Võrreldes praegu kehtiva soojusenergia hinnaga, on hinnatõus 46%.

Soojatootja Fortum Termest on Kunda linnavalitsuse kodulehe kaudu pöördunud kundalaste poole ja põhjendanud järsku hinnatõusu gaasihinna tõusuga, aga ka sellega, et praegune toasooja hind kehtib juba alates 2009. aasta oktoobrist.

Lisaks tuuakse hinnatõusu põhjendusena välja suured soojakaod, mis on osaliselt tingitud ka sellest, et Kunda linna elanikud ei taha suvel sooja vett tarbida. Samuti on takerdunud projektid odavama soojuse saamiseks Estonian Cellilt või Kunda Nordic Tsemendilt.

“Teeme omalt poolt kõik selleks, et soojus saaks toodetud parimal võimalikul viisil ja kaugküttevõrku oleks uuendatud nii, et need investeeringud omakorda ei põhjustaks soojuse hinna tõusu,” seisab Fortum Ter­m­esti pöördumises.

Larissa siiski mingeid mesijutte ei usu. “Naised räägivad, et veel hullemaks pidi elu minema, sooja hind on meil juba linnadest kõige kallim, mine tea, mis veel tuleb,” lausus ta. “Aga Tallinnas ülikoolis õppivat last ma hätta ei jäta, tema ühiselamuüüri jaoks 95 eurot kuus leian ikka,” lubas Larissa.

Kaido Veski aga ütles, et lähiajal tekitab ta internetti võimaluse, mida kasutades saaks Kunda rahvas otsustajatele otse kirja saata. “Kui muu ei aita, siis hakkame postkaste ummistama,” lisas Veski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles