Tapa valla kolme raudteejaama ooteplatvormid saavad korda

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tapa raudteejaamas rekonstrueeritakse neli ooteplatvormi, üks neist saab ilmselt juba sel nädalal kasutusloa.
Tapa raudteejaamas rekonstrueeritakse neli ooteplatvormi, üks neist saab ilmselt juba sel nädalal kasutusloa. Foto: Arvet Mägi

Tapa vallas asuvas kolmes raudteejaamas ­rekonstrueeritakse ehk Eesti Raudtee avalike suhete juhi Urmas Glase sõnul sisuliselt ehitatakse uued platvormid.

“Jäneda, Lehtse ja Tapa ooteplatvormid olid amortiseerunud, trepid ja ooteplatvormi pind olid lagunenud ja mõranenud ning vajasid pidevat parandamist,” ütles ta.

“Jäneda ooteplatvorm on valminud ja pärast kasutusloa saamist võib selle käiku anda. Lehtse ooteplatvormi ehitatakse. Kuna sügisesed ilmad püsivad ja talv viibib, siis on lootus, et jõuame veel sellel aastal või järgmise aasta alguses selle käiku anda. Tapa jaamas käivad aktiivsed tööd kõikide platvormidega,” kirjeldas Urmas Glase tööde seisu.

Tema sõnul on valminud ja valmivad ooteplatvormid kvaliteetselt ehitatud ning jaamade ja peatuskohtade välisilme on muutunud või muutumas nüüdisaegseks ja praktiliseks.

“Enne rekonstrueerimist olid Jäneda, Lehtse ja Tapa ooteplatvormid ohutustehniliste ja muude selliste näitajate poolest väga kehvas seisus ehk oma elu ära elanud. Samuti ei olnud nende platvormide kõrgused sobivad Eestisse tulevatele uutele reisirongidele,”  nentis ka tehnilise järelevalve ameti juhtivpsetsialist raudteeinfrastruktuuri rajatiste alal Viljar Luhthein.

“Tänaseks on mõlemad Jäneda ooteplatvormid täielikult rekonstrueeritud ning vastavad tänapäevastele ohutusnõuetele ja mugavustingimustele. Tehnilise järelevalve amet on mõlema ooteplatvormi kasutusloa taotluse saatnud Tapa vallavalitsusele arvamuse andmiseks. Pärast positiivse arvamuse saamist väljastame kasutusload ning reisijad saavad kasutada uusi ooteplatvorme,” selgitas Luhthein.

Tapa valla ehitusnõuniku Tarvo Nõlvaku sõnul on vald Jäneda platvormile positiivse hinnangu andnud. Tema sõnul peaks 11. novembril kordusülevaatuse käigus tõenäoliselt ka Tapa raudteejaama üks Tallinna-Narva suuna platvormidest saama kasutusloa, sest eelmise ülevaatuse ajal ilmnenud puudused on kõrvaldatud.

Samuti on Eesti Raudtee plaani võtnud ajaloolise Tapa jaamahoone renoveerimise.

“Eesti Raudtee võttis tänavu vastu põhimõttelise otsuse kolida jaamahoonesse Tapal erinevates hoonetes asuvad struktuuriüksused. Selle aasta lõpuks selgitatakse välja täpne ruumide vajadus ning selle põhjal alustatakse järgmisel aastal ka hoone ruumilahenduse projekteerimist. Järgmisel aastal peaks praeguste kavade kohaselt uue ilme saama ka jaamahoone fassaad,” rääkis Urmas Glase.

Lisaks jaamahoone välimuse korrastamisele on Tapa valla ehitusnõuniku Tarvo Nõlvaku sõnul vallal plaanis paigaldada raudteejaama piirkonnas ohutuse tagamiseks raudtee ette  aed, samuti tahetakse korrastada raudteeäärne park. Ümbrus moodustab ühtse terviku renoveeritud ja suvel postamendile paigutatud ajaloolise auruveduriga. “Koos uute rongide tulekuga järgmise aasta lõpus peaks saama uue hingamise ja ilme ka Tapa raudteejaama ümbrus,” ütles Tarvo Nõlvak.

“Kuna ELi rahastatavate projektide raames ei jätkunud raha kõikide platvormide kordategemiseks, siis ülejäänud Tapa-Narva liinil olevad ooteplatvormid plaanime rekonstrueerida uute rahastamisvõimaluste tekkimisel,” selgitas Glase kaugemaid plaane.

Kokku peaks järgmise aasta lõpuks valmima üle kogu Eesti 85 uut raudteeplatvormi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles