Keevitust õpitakse ainulaadse simulaatori abil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simulaatoriga saab keevitamist harjutada ka paljaste kätega ning lips ees. Asjatundjad ütlevad, et keevitusoskustest poole saab nõnda reaalselt selgeks.
Simulaatoriga saab keevitamist harjutada ka paljaste kätega ning lips ees. Asjatundjad ütlevad, et keevitusoskustest poole saab nõnda reaalselt selgeks. Foto: Meelis Meilbaum

Rakvere ametikooli keevituskursuse õpilased proovisid sel nädalal kätt 3D keevitussimulaatoril. Tegemist on Baltikumis ja Skandinaavias ainukese omataolise aparaadiga, mis aitab omandada praktilisi keevitusoskusi.
Rakvere ametikooli keevituse eriala õpetaja Heinar Einla ütles, et tegemist on tulevikuõppega.


“See ei asenda küll täielikult praktilist keevitust, küll aga 50%, sest nõnda saavad selgeks keevituse võtted ja reaalne praktika läheb kiiremini,” rääkis Einla.
Virtuaalkeskkonnas saab valida materjale ning sooritada kõikvõimalikke keevitusprotsesse. Pärast keevitamist annab arvuti töö kohta tagasisidet ja nimetab tehtud vead, analüüsides sentimeetri kaupa täpsust, kiirust, keevitusasendit.
Kui virtuaalselt keevitama õppinu asub reaalselt keevitustöö kallale, siis Heinar Einla hinnagul võivad esialgu ehmatust põhjustada kõrged temperatuurid, suits ja sädemed, mis virtuaalprogrammis olid küll näha, aga mitte tunda.
“Kahtlemata oleks see aparaat õppimiseks mõistlik investeering. Kui võtta materjalikulu, ventilatsioon jne, siis umbes aastaga tasuks see ära,” hindas Einla. “Antud seadmele saab ühendada taha mitu arvutit ja terve klass saab korraga harjutada kahemõõtmelises keskkonnas, hiir peos, näiteks keevitamise kiirust, distantsi, nurki.”


3D keevitussimulaatori Eestisse tooja on Eurolaager OÜ ning tegemist on ainukese omataolise aparaadiga Baltikumis ja Skandinaavias. Eurolaager OÜ esindaja Marek Lipsu sõnul on see masin kasutusel aga näiteks Prantsusmaal, Saksamaal, Kanadas, USAs, Hiinas, Indias.
3D keevitussimulaatori arendamiseks ideest kuni teostuseni kulus Kanadas 15 aastat, 2009 sai süsteem valmis ja patenditi.
Eurolaager OÜ teeb simulaatoriga koolitusi, tutvustab aparaati kogu Baltikumi kutseõppeasutustes ning ka rendib välja.
“Huvi on päris suur. Saksa keevituse ühing DVS tegi ülemaailmse keevitussimulaatorite uuringu, analüüsiti kõiki ja just see mudel tunnistati kõige täiuslikumaks. Üldjuhul on simulaatorid sellised, mis promovad teatud tooteid, see on ainus, mis tehtud õppe-eesmärgil,” rääkis Martin Murd Eurolaager OÜst. “Osaleme ka ise tootearenduses, koostöös Kanadaga töötame välja PC-versiooni,” märkis Murd. “Käsil on mitu projekti. Lähiajal on simulaator välja tulemas ka eestikeelsena.”


Keevitajate algkoolitusel osalev Gunnar (42 a), kes virutaalselt keevitas, oli kogemusega rahul. “Selles suhtes on hea, et materjali ei kulu. Ja kui saad simulaatoriga piisavalt palju proovida, saad tööks vajaliku tunnetuse kätte,” leidis ta.


Kolme kursuse peale on Rakvere ametikoolis praegu ligi sada keevitajat, täiendusõppeosakonnas umbes sada õpilast aastas.
“Täiendusõppes on üsna suur huvi nii keevitaja algkursuse kui ka sertifikaadi omandamise kursuse vastu. Nooremad soovivad sertifikaati, et minna tööle piiri taha. Alates jaanuarist planeerime keevitaja eurosertifikaadi omandamise kursuseid iga kuu viimasel nädalal ja seda nii eesti kui ka vene keeles. Kuna meie õpetajal Heinar Einlal on sertifikaat, siis saab Rakvere ametikoolis ka eksami sooritada,” rääkis Rakvere ametikooli täiendusõppeosakonna juhataja Ada Väät.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles