Juhtkiri: Sai ja aspiriin

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja lugejad loodavad, et tervis on alanud aastal parem.
Virumaa Teataja lugejad loodavad, et tervis on alanud aastal parem. Foto: Toomas Huik/Postimees

Ravimitootjad on alustanud kampaaniat käsimüügiravimite toidupoodidesse müügile lubamise toetuseks. Ravimitootjate liit presenteeris hiljuti ka uuringut, mis tõi välja, et ligikaudu pooled küsitletutest sooviksid ravimeid osta tavapoest. Näiteks oli osavalt valitud suitsetamisvastane ravim. Rõhuti sellele, et tervist kahjustav tubakas on müügil toidupoes, samas sellest loobuda aitav ravim mitte.


Mõnes mõttes võib tootjatest aru saada. Eestis on enamik apteeke koondunud paari suuremasse apteegiketti. Apteegiketid aga pakuvad ravimitootjatele mitmesuguseid turundusteenuseid, mis seisnevad nende ravimite paremas eksponeerimises apteegis. Ja seda ei tehta loomulikult tasuta. Kui ravimitootja ei soovi, et tema toodangu karbikesed oleksid kuskil tagumisel riiulil või suisa sahtlis, siis tuleb turundusteenuse eest üsna märkimisväärselt kukrut kergendada. Eeskätt puudutab see just käsimüügiravimeid ja muid apteegikaupu. Retseptiravimite puhul pakub ravimiseadus ostjatele mõningast kaitset, kohustades apteekreid ravimi valikul tutvustama alternatiive ja odavamaid sama toimeainega ravimeid. Käsimüügiravimite puhul see nii ei ole.
Käsimüüriravimite poes müümine pole muidugi mingi uus mõte. Nii on ravimid poodides saadaval Ameerika ühendriikides ja ka mõnes Euroopa riigis. Näiteks Poolas on käsimüügiravimid nätsude ja kommide kõrval kassade läheduses müügil.

Aga unustada ei tohi ka asjaolu, mille tõid esile apteekrid. Nimelt seda, et iga ravim on mürk. Ja igal ravimil, millel on mingi toime, on kindlasti vähemasti väikese osa inimeste jaoks ka kõrvaltoimed. Kui vaadata näiteks mao- ja seedeelundkonna haavandeid ja neist tingitud surmajuhtumeid, siis ühendriigid torkavad selles statistikas silma suurte numbritega. See on enamasti tingitud asjaolust, et sellised klassikalised põletikuvastased ravimid nagu aspiriin ja diklofenak on seal poes ja bensiinijaamas saadaval ning nendega liialdamisel on kurvad tagajärjed.
Seetõttu tuleks kindlasti väga hoolikat järele mõelda, kas ning millise toime ja võimalike kõrvaltoimetega ravimeid koos saiapätsiga müüki lubada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles