Suured inimesed rassivad õhtuti õhinal suusatrennis

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Virumaa harrastussuusatajad valmistuvad Piiral kergliiklusteel rullsuusatreeninguks.
Lääne-Virumaa harrastussuusatajad valmistuvad Piiral kergliiklusteel rullsuusatreeninguks. Foto: Arvet Mägi

Õhtuhämaruses Piira tankla juurde kergliiklustee laternate valgusvihku kogunenud spordidressides seltskonna keskel askeldav nääpsuke treener Kaili Sirge kougib mahukast kotist välja rullsuuski, täiskasvanutest harrastussuusatajad ootavad kannatlikult tema korraldusi.


“Mul on pakkuda Salomoni saabaste omanikele veel mõned paarid, on nii klassika- kui uisusuusad,” hõikab endisest Eesti suusakoondislasest juhendaja Kaili Sirge soovijaile suusarulle välja jagades. Annab tagatipuks ära ka oma suusakepid, sest spordisõpru, kes tulnud hiljaaegu avatud  harrastussuusatajate trenni, on uskumatult palju.

“Kui selle võimaluse koos Lääne-Virumaa spordiliidu eestvedaja Anu Kil­kiga välja kuulutasime, siis arvasin, et hea, kui kümme inimest tuleb, aga juba esimesel kokkusaamisel Tamsalus oli neid üle kolmekümne, teisel treeningul Rakvere Palermos koguni 37,” räägib teist aastat Tamsalus suusalapsi treeniv ning huvilistele oma rikkalikke kogemusi jagav Kaili silmade särades, kui suusarahvas sõiduriistad jalga saanud ning soojenduslõigule saadetud.

Et mitte kõik harjutajad rullidel veeremisest lugu ei pea, siis läkitab Kaili osa grupist kaitseväes ajateenijaid juhendava spordimehe Kaupo Otsaga mööda kergliiklusteed Palermo terviserajale kepikõnnile. Teiste hulgas võttis suuna Palermosse Lääne-Viru orienteerumisäss, veteranide maailmameistrivõistluste medalimees pikamaaorienteerumises Aleksander Pritsik.

“Ma pole suur suusasõber, aga jooksmist harrastan meelsasti. Üksi on väga igav metsas joosta, aga siin on koos mõnus seltskond,” selgitab Aleksander suusatrenni sattumist. “Eelmisel korral tegime Palermos Kaili näpunäidete järgi huvitavaid võimlemisharjutusi, see oli mõnus vaheldus rutiinsele jooksmisele.”

Suusarullidel harjutajad said pärast sõiduriistaga kohanemist Kaili käest järjepanu “naljakaid” ülesandeid. Kord tuli võtta üks suusk jalast ning sõita teisel suusal nagu tõukerattaga, vaba jalg uljalt õhus. Ja siis proovida sama asja teise jalaga. Käed said kõvasti vatti, kui ühes harjutuses tuli jalgu koos hoides kahel suusal edasi liikuda pelgalt kepitõugete jõul. Eriti kasulik oli treeneri sõnutsi aga sõit päris ilma keppideta.

“Küll see tasakaal tasapisi tuleb,” lohutab treener neid, kel suusarullid esimest korda all ning raskusi suuskadel püsimisega. “Paari-kolme trenniga peaks tunnetuse kätte saama küll, siis läheb lihtsamaks.”

Suusasõbrad voorisid sajameetrisel lõigul laternate valgel usinalt edasi-tagasi, mõni oskajam tõsiselt ja süvenenult, mõned jälle aeg-ajalt oma saamatuse üle nalja visates.

“Siin ei peagi kõike kohe algul oskama, tuleb lihtsalt tulla ja püüda kaasa teha. Ja kui  näen, et juba tulebki välja, siis on väga lahe tunne. Üritan ikka positiivsust süstida, ning kui juba minema hakkab, siis lisan vähehaaval ka pingutust nõudvaid harjutusi,” räägib Kaili.

Tunnis lähtub ta eelkõige inimeste oskustest ega sunni kedagi tegema seda, mis ei meeldi. Ning tunneb rõõmu, kui teda küsimustega pommitatakse, sest see näitab, et tuntakse ala vastu sügavat huvi. “Mul on hea meel kõike, mida oskan ja tean, teistega jagada,” lisab magistrikraadiga suusatreener Kaili.

“Ammu on saanud oodata ja kadestada teisi, kes elavad Tartus või Tallinnas, et neil on Sparta ja Suusahullude klubid, kus treenerite käe all harjutamas käia,” kiidab Lääne-Virumaal loodud suusatrenni 37aastane Jaanus Näpilt. “See on hea, et Kaili nüüd meiesuguste õpetamise ette võttis. Ehk õnnestub mul teda tänavu suusamaratonidel võita.”

Sagadi kandist suusatrennis käivale Hellele oli treenimisvõimaluse tekkimine samuti nagu taeva kingitus. “Ma pole üldse suusainimene, aga need viimased ilusad talved meelitavad sõitma,” tunnistab naine õhinal. “Läinud talvel ostsin endale suusad. Olen vanaaja inimene ning oskan kooliaegsest tarkusest ainult klassikalises stiilis sõita, aga siin trennis tahan uisustiili selgeks saada, suuski käisin poes juba vaatamas.”

Tema ja küllap teistegi täiskasvanutest treenijate arvates on treeneri juhendamisel harjutamise suureks plussiks kõige muu kõrval seegi, et saab laiskusest jagu: kuidas sa saad viilida ja trenni minemata jätta, treener ootab ju!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles