Puidust rändajad tervitavad möödasõitjaid Raktoomi tankla haljasalal

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mujal maailmas nähtud puuskulptuurid ütlevad nüüd “Tere!” ka Raktoomi tanklast möödujatele või sinna sisse sõitjatele.
Mujal maailmas nähtud puuskulptuurid ütlevad nüüd “Tere!” ka Raktoomi tanklast möödujatele või sinna sisse sõitjatele. Foto: Arvet Mägi

Piira ristis asuva Raktoomi tankla juures tõmbavad möödujate pilke mõniteist puitskulptuuri, mis on valminud Eesti, Läti ja Leedu noorte vigursaagijate töö tulemusel. Puidust rändajad jäävadki nüüdsest bensiinijaama haljasalale pärisrändajaid saatma.



Eesti noori esindavad selles rahvusvahelises seltskonnas Rakvere ametikooli tislerieriala õpilased ning tööd valmisid sel suvel Mahus peetud ühises loomelaagris.

Rakvere ametikoolis puidueriala õpetav kunstnik Riho Mäe rääkis, et tegemist on pikaajalise noorte skulptorite rahvusvahelise koostööprojektiga, kus meie noored on osalenud kümmekond aastat.

“See sai alguse ühe Leedu käsitöö- ja kunstiõpetaja mõttest,” rääkis Mäe, “algselt olid koos Läti, Leedu ja Soome noored skulptorid, kui aga Soome kukkus tagant ära, siis tuli Vinni vallast Kristjan Võrno minu juurde ja kutsus kampa, olin siis Tudu kooli direktor.”

Seejärel hakatigi laagrites käima ja kui Riho Mäe asus tööle Rakvere ametikooli, võttis ta selle idee sinna endaga kaasa.
Lätist ja Leedust osalevad projektis “Noored skulptorid” kunstikooli õpilased, Rakverest aga ametikooli tislerid.
“Need kujud on valminud Mahu laagris konkreetselt selle tankla jaoks,” rõhutas Mäe.

Ta ütles, et Leedus on selliseid asju mitmel pool tanklate haljasaladel ja mujalgi.

Nende järgi on hea näiteks orienteeruda, et kust ära keerama peab, ja hea äratundmisrõõm tekib reisil olles tuttavaid kujusid nähes.

Eelmise laagri tööd jäid Muraka talu õuele Oonurme kandis. Esimene kord tehti taieseid Riho Mäe maadel Tudus, kuid siis oli materjaliks Aeroci plokk, kuna see igat ilma ei kannata, läksid skulptuurid Vinni valla ametikooli interjööridesse, üks neist on näiteks veel senini Tudu kooli ruumides.

Tuntud treener, pedagoog ja kunstnik Riho Mäe enda taies on praegu vaatamiseks Rakvere Galeriis ühisnäitusel ning pärast näituse lõppu läheb temagi puidust rändaja Piira ristmiku juurde Raktoomi tankla haljasalale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles