Maitsvamad hoidised on leitud

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja ja Gurmee Gala korraldatud hoidiste 
konkursi võidutööd vaaritanud muhedad perenaised tulemuste 
väljakuulutamise järel Art Café peoruumis.
Virumaa Teataja ja Gurmee Gala korraldatud hoidiste konkursi võidutööd vaaritanud muhedad perenaised tulemuste väljakuulutamise järel Art Café peoruumis. Foto: Arvet Mägi

Virumaa Teataja ja Gurmee Gala korraldatud hoidiste konkurss “Paabu 2011” lõppes neljapäeval hoidiste hindamise ja võitjate autasustamisega Art Café hoovimajas. Konkursile toodi 56 hoidist, neist 24 soolast ja 32 magusat.

Magusate hoidiste kategoorias valis žürii võitjaks Vaike Mäe valmistatud õuna-ebaküdooniamoosi ja soolaste hoidiste kategoorias Jadviga Tõevere Jahimehe adžika.

Võidumoosi valmistaja Vaike Mäe ütles, et õuna-ebaküdooniamoosi tegi ta päris esimest korda, varem pole tal neid vilju lihtsalt olnud. “Olen väga palju lugenud, et ebaküdoonia on sidruni asendaja – annab hapukat maitset,” kõneles Mäe, kellele oli esikoht suureks üllatuseks.

Adžika teinud Jadviga Tõevere rääkis, et ta hakkas hoidisega katsetama umbes viis aastat tagasi, sooviga jahimehest abikaasa toodud metsloomaliha maitsestada, milleks adžika sobib imehästi.

Teisalt on naise lemmikaedvili suvikõrvits, mis ongi adžika põhikomponent, ülejäänud koostisosad varieeruvad sõltuvalt sellest, mida parasjagu on saada.

Žürii esimees, Saaremaa Gospa restorani pea­kokk Toomas Leedu, kes on kolm aastat olnud žüriiliige Saaremaal korraldataval sarnasel ettevõtmisel, leidis, et “Paabu 2011” tase oli väga hea ning 56 hoidist esimese konkursi kohta tubli tulemus.

“Soolaste hoidiste hulgas oli natuke rohkem kui magusate hulgas asju, mis mulle ei meeldinud, aga pingerea tippu jõudnud nii magusad kui soolased hoidised olid tõesti head,” kiitis žürii esimees.

Peale parima soolase ja magusa hoidise väljaselgitamise valiti mõlemas kategoorias ka kõige uuenduslikum ja traditsioonilisem hoidis. Uuenduslikuks soolaseks hoidiseks valis žürii Marika Pedaniku Eesti kapparid ehk marineeritud kressiseemned ning traditsiooniliseks soolaseks hoidiseks Merle Kaegase Segase seeneseljanka.

Magusatest asjadest pälvis uuenduslikkuse tiitli Mailis Saapari murakamoos ja traditsioonilisuse tiitli Helje Müüri Assortii kompott.

Toomas Leedu sõnul pakkusid tema jaoks kõige suurema ahhaa-momendi marineeritud kressiseemned, mida tema sooviks näha oma restoranis.

Teine üllataja oli peakoka jaoks murakamoos just seepärast, et seda uuenduslikuks peeti. “Eks ta natuke haruldane meie jaoks ole, sest meil seda marja just palju ei leidu,” pakkus Leedu põhjuse, miks hoidis oli nimelt selles kategoorias võidukas.

Virumaa Teataja peatoimetaja Aarne Mäe kiitis omalt poolt aktiivseid perenaisi. “Hoidiste konkursil oli väga hea tulemus ühelt poolt seetõttu, et esimese korra kohta nõnda palju hoidiseid toodi, teisalt seepärast, et need hoidised ka väga põnevaid maitseelamusi pakkusid, kuid eeskätt oli meeldiv tutvuda muhedate perenaistega, kes kõikjalt maakonnast võitjate väljakuulutamisele Rakverre kohale tulid ja oma kogemusi jagasid.”

Konkursile toodud hoidiseid hindas kümme kohtunikku: Marko Kulver Musta Täku Tallist, Piret Annus Farm Plant Eesti ASist, Kärt Sujetov Segers Eesti OÜst, Jaana Reissar ja Tiiu Vool Virumaa Suurköök OÜst, Aare Purk ja Toomas Leedu Gurmee Galast, Olev Puldre ja Triinu Rätsep Laada Café’st ning Katrin Aarna Kirde kaitseringkonnast.

Võitjatele panid auhinnad välja Farm Plant Eesti AS, K-rauta, Segers Eesti OÜ ja Käänu talu. Soolaste hoidiste kategoorias võitja sai kõik magusad võistlustööd ja vastupidi. Esikoha omanikele kinkis Virumaa Teataja ajalehe aastatellimuse.

Auhinnad andis kätte Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles