Karepa rannast leiti surnud vähke

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surnud vähid Karepa rannas laupäeva hommikul.
Surnud vähid Karepa rannas laupäeva hommikul. Foto: Marge Niller

Reedel avastasid mere ääres jalutajad, et Karepa rannas on hulgaliselt surnud jõevähke.

Keskkonnainspektsiooni Lääne-Viru büroo juhtivinspektor Marve Virunurm, kes ka ise Karepal kohal käis, ütles, et vähikorjuseid oli rannal päris palju.

Mis võis vähkide surma põhjustada, ei osanud Virunurm öelda. “Uurimine käib, üritame koos keskkonnaametiga selgust leida,” sõnas ta.

Karepal elav laulja Marge Niller käis laupäeval mere ääres ning nägi, et surnud vähke oli tõesti päris palju, tema sõnul oli seal ka elusaid jõevähke, kes liigutasid.

Niller rääkis ka kalameestega, kes olid juba eelmisel nädalal näinud vähke Selja jõest merre voolamas.

Naise sõnul on praegu küll kalameeste püütud kalad olnud elusad ning kui tegemist on reostusega, siis võib see ka neile kahjulikult mõjuda. Samas käiakse jões ka elektriga kala püüdmas.

Vihula vallavanem Raivo Uukkivi reede õhtul olukorrast teadlik ei olnud ning ütles, et ühtegi meili ega kirja surnud vähkide kohta Karepal ei ole neile tulnud. Uukkivi sõnul ei ole olukorra uurimine ja lahendamine küll omavalitsuse pädevuses, kuid valla jaoks on oluline teada, mis toimub nende territooriumil. Seepärast võtab Vihula valla korrakaitseametnik esmaspäeval ühendust keskkonnainspektsiooniga, et saada olukorrast ülevaade.  

Keskkonnainspektsiooni avalike suhete juht Leili Tuul ütles, et esimene teade vähkide kohta tuli keskkonnainspektsioonile pühapäeval, siis anti teada, et Selja jõe suudmes on palju elusaid vähke. Keskkonnainspektsiooni seisukohast ühtegi rikkumist ei olnud, tookordne teade anti edasi keskkonnaametile.

Leili Tuul rääkis, et visuaalsel vaatlusel reostust ega midagi, mis sellele viitaks, ei avastatud, kuid võetud veeproovid saadeti laborisse. Samuti uuritakse surnud vähke. Praegu ei saa vähkide surma põhjuse kohta veel midagi öelda.

Reedel oli rannas näha nii elusaid kui surnud vähke.

Karepa Kalurite Seltsi juhatuse liige Fred Kaasik ütles, et on viimastel päevadel Selja jõe suudmest 200-250 meetrit eemal kalal käinud. “Iga päev olen silmutorbikutest vähke leidnud, kuid neil ei ole midagi viga olnud,” sõnas Kaasik, lisades, et nägi siiski ühte vähki, kes tundus olevat natuke uimane, ka eile.

Kaasik reede õhtul ise surnud vähkidest veel ei teadnud. Mehe sõnul läheb mõte, miks vähid võisid hukkuda, kõigepealt elektrilisele kalapüügile, kuid see on muidugi oletus ning vaid üks võimalikest põhjustest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles