Moldova külalised: elu Eestis on palju parem

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Criuleni maavanem Vitalie Rotaru (esiplaanil) ja Sergiu Ceaus proovisid Rakvere linnuses olevalt keskaja Euroopa kaardilt oma väikese kodumaa üles leida.
Criuleni maavanem Vitalie Rotaru (esiplaanil) ja Sergiu Ceaus proovisid Rakvere linnuses olevalt keskaja Euroopa kaardilt oma väikese kodumaa üles leida. Foto: Meelis Meilbaum

Lääne-Virumaad väisava Moldova sõprusmaakonna Criuleni delegatsiooni arvates on elu Eestis märksa parem ja oluliselt erinev elust nende kodumaal.

Criuleni maakonna investeeringute ja rahvusvaheliste suhete valdkonna juht Sergiu Ceaus on Eestis esimest korda. Tema hinnangul on elu Eestis hoopis teistsugune ja parem. Nädalaga on kogunenud palju muljeid, mis ilmselt settivad alles koduteel.

“Tuleme siia kindlasti tagasi mai-juunis,” lubas Sergiu Ceaus, “tahame jätkata kontakte ja koostööleppeid.” Tema sõnul olid delegatsioonis erinevate valdkondade spetsialistid, kes kõik said omal alal uusi ja väga väärtuslikke kogemusi. Välissuhete juhina huvitus Sergiu Ceaus eelkõige meie suutlikkusest kasutada ELi eraldatud raha efektiivselt.

“Ettevõtjatele meeldisid teie tööstused. Ettevõtluse valdkonnas loodame saada partneriks Oleg Grossi, kes lähikuudel lubas külastada meie maakonda,” ütles Ceaus. Veel arvas välissuhete juht, et üsna varsti peaksid Moldovas kohtuma Criuleni ja Rakvere linnapea.

Rakvere linnapea Andres Jaada kinnitusel jättis Rakvere külalistele hea mulje oma arengutega ja jääb neile meelde lahkuse ja sõbralikkusega. Et tegemist oli esmatutvusega, vajavad suhted tulevast võimalikku koostööd silmas pidades arendamist.

Nädala jooksul tutvustati külalistele maakonna vaatamisväärsusi, ettevõtteid, käidi mitmes vallas ning kohtuti ettevõtjatega.

Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev, kes augustis külastas Lääne-Viru delegatsiooni koosseisus ka ise Moldovat, andis ülevaate Sõmeru vallast ja tutvustas keskusehoonet. Eriti huvitasid külalisi maaküte ja alternatiivkütte võimalused. Sõmeru vallas astuti läbi veel tervisekeskusest, Ubja eakate päevakeskusest ja külakeskusest, käidi Sõmeru põhikoolis ja huvituti rahvusvahelistes projektides osalemise võimalustest. Lõunagi söödi 2010. a parima koolisöökla tiitli saanud koolis.

Sõmeru noortekeskuses räägiti noortega pärast õppetööd tehtavast tööst, Uhtna põhikoolis tutvustasid lapsed ja õpetajad külalistele SMART-tahvlit. Samuti tundsid moldovlased suurt huvi meie puittoodete vastu Stora Ensos ja Eesti Näpi saeveskis.

Visiidi käigus külastati veel Rakvere Lihakombinaati, Rakvere linnavalitsust, Kadrina valda, Palmse ja Sagadi mõisat ning Kunda linna. Tutvuti ettevõttega OG Elektra, Rakvere ametikooliga ja maakonna põllumajandusega. Ühe Lääne-Virumaa visiidi päeva veetsid moldovlased hoopis Helsingis, saades aimu ka Soome elust ja ühiskonnakorraldusest. Ühe külalise sõnul täitus selle reisiga peaaegu tema eluunistus – sõita laevaga üle mere ja külastada Soomet.

Lääne-Viru maavalitsuse töökoosolekul arutati edasist koostööd esmalt kultuurivaldkonnas ja kaaluti spetsialistide vahetust ettevõtluses ja hariduses. Ka olid moldov­lased huvitatud võimalusest olla kaasatud Lääne-Virumaa välisprojektidesse ning seeläbi saa­da kogemusi ja suhteid meie välispartneritega.

Koos otsiti vastust küsimusele, kuidas Eesti saaks Moldovat aidata ettevalmistustes liitumiseks ELiga.

Lõpetuseks ütles Sergiu Ceaus, et nende jaoks on siin kogetu väga huvitav, kuid samas palju erinev elust Moldovas.

Koostööleping Criuleni ja Lääne-Virumaa vahel sõlmiti käesoleva aasta augustis Moldovas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles