Intervjuu: Višgorod peab Rakveret heaks eeskujuks

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Višgorodi linnapea Viktor Rešetnjak on veendunud, et sõpruslinnade suhted ei tohi jääda vaid linnavalitsuste tasandile.
Višgorodi linnapea Viktor Rešetnjak on veendunud, et sõpruslinnade suhted ei tohi jääda vaid linnavalitsuste tasandile. Foto: Meelis Meilbaum

Rakvere sõpruslinna Višgorodi linnapea Viktor Rešetnjak soovib, et linnade sõprussuhted jõuaksid ka tavainimesteni ning ei piirduks linnajuhtide omavaheliste visiitidega.

Eelmisel nädalal külastas Rakveret sõpruslinna Višgorodi linnapea Viktor Rešetnjak. Kiievi oblastis Dnepri jõe ääres asuv Višgorod on ajalooline linn, mida on esimest korda mainitud aastal 946, mil see oli Kiievi-Venemaa valitsejanna püha Olga lemmikresidents.
Kiievi vürstide üheks residentsiks jäi Višgorod aastani 1240, mil selle vallutasid mongolid. Pärast seda kaotas linn oma tähtsuse ja ärkas elule alles poolsada aastat tagasi Kiievi hüdroelektrijaama ehituse ajal. Ametlikud linnaõigused sai Višgorod alles 1968. aastal. Višgorodis elab umbes 27 000 inimest.

Mis tuuled teid Rakverre tõid?
Oleme Rakverega sõpruslinnad ja käime linnajuhtide tasandil ikka üksteisel külas. Meil on sarnane ajalugu ja linnadki on väga sarnased, ka elanike arv on suhteliselt sama. Meie linnadel on ühised huvid, mis aitavad sõprust üleval hoida.
Muidugi on meie suur soov minna Euroopasse, teie saavutused on meil hea eesmärk, mille poole püüelda.
Ma ei ole esimest korda Eestis, käisin siin ka siis, kui meie eelmine president Viktor Juštšenko Eestis riigivisiidil oli. Siis kirjutasime ka linnade sõpruslepingud alla. Ja teie linnapea on meil külas käinud, nüüd siis oli taas minu kord visiidile tulla.
Tänavu suvel toimusid meie linnas vormel-1 mootorpaatide maailmameistrivõistlused, see oli väga suur sündmus.
Ma loodan, et võistluste korraldamiseks valmistumine aitas ka linna arengule kaasa.

Huvitute meditsiinist ja veetsite päris pika aja Rakvere haiglas. Mida põnevat nägite?
Meie sõpruslinnad on ka näiteks Sens Prantsusmaal ja Loerrach Saksamaal ning paarkümmend meie arsti on käinud praktikal sealsetes haiglates, sestap on meil huvi Rakvere haigla võimaluste vastu.
Rakvere haigla kõrval oli meil võimalus külastada ka Põhja-Eesti regionaalhaiglat Tallinnas, see on nii hästi varustatud ja nii heal tasemel haigla, millist ei ole ma ei Prantsusmaal ega Saksamaal näinud.
Kindlasti loodame luua siinsete haiglatega häid suhteid, et meie arstidele sellest kasu tõuseks. Rakveres oli näiteks üllatuseks, et väikeses maakonnahaiglas tehakse veresoonte operatsioone, meie haiglas sellega näiteks ei tegelda, ehkki võiks.

Milline tulu võiks aga visiitidest tõusta Višgorodi ja Rakvere elanikele?
Meie linnas on palju väga andekaid rahvakunstikollektiive, sport on meil heal järjel. Kindlasti on võimaluseks aktiivsem kultuurivahetus. Selles valdkonnas tuleb meil sõprussuhteid tugevdada, et kasu ja huvigi oleks mõlemapoolne.
Igal juhul arutame üheskoos, millised võiksid olla olulisemad koostööpunktid, ja mina tahaksin küll näha, et sõprussuhetest tõuseks kasu mõlema linna elanikele ja et need ei jääks ainult juhtkondadevaheliste visiitide tasemele.
Loodame ka, et kunagi saavad meie arstid võimaluse Rakveres stažeerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles