Karmid üheksakümnendad vormiti kriminaalromaaniks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ärimees Vahur Talv kirjutab praegu järge oma äsja ilmunud esikromaanile “Karmid üheksakümnendad”.
Ärimees Vahur Talv kirjutab praegu järge oma äsja ilmunud esikromaanile “Karmid üheksakümnendad”. Foto: Aavo Leemets

Seiklusrikka elulooga ärimees Vahur Talv, kes alustas ettevõtlust kaheksakümnendate lõpus mööblitootjana Rakveres, üllitas äsja kriminaalromaani “Karmid üheksakümnendad,” mis räägib kauboikapitalismi kõrgajast Eestis, Venemaal ja Ukrainas.


Kriminaalromaan “Karmid üheksakümnendad” viib lugeja segasesse ja ohtlikku aega, kus  peategelasteks on kaks Eestist pärit noort kartmatut ja jõulist meest: Sass ja Monah. Nad on osalised tollase laiaulatusliku kuritegeliku maailma masinavärgis ja nende haare on lai. Esmalt satuvad nad metalliäris tegutsedes Uuralisse, kust on sunnitud üsna varsti põgenema Siberisse.

Novosibirskis – selles teaduslinnas avaneb neile lai tööpõld kohalikus kuritegelikus organisatsioonis. Sidemed kodumaaga tuleb pikemaks ajaks katkestada, uued suhted on vaja luua ka armuvallas. Kuid Moskva killerite pikk nähtamatu käsi ulatub viimaks sinnagi, nii et umbes pooleaastase eduka ja raharohke tegutsemise järel ollakse taas sunnitud põgenema.

Seekord Ukrainasse, kus neist saavad põrandaaluse organisatsiooni liikmed, kelle ülesanne on likvideerida ühiskonna jätiseid ja vana ühiskonna pettureid. Organisatsioon tegutseb võimustruktuuridest väljaspool, oma julmade reeglite järgi. Need tuleb paratamatult omaks võtta ka meie kaasmaalastel.

Raamatu autor ütles, et romaani kirjutamise idee sai alguse juba mitu aastat tagasi.

“Kuid kirjutama hakkasin selle aasta suvel ja käsikiri valmis septembri keskpaiku. Algul mõtlesin, et kirjutan endast ja oma tegemistest. Kuid materjali tuli palju ja otsustasin selle vormida kriminaalromaaniks. Nii kujuneski raamatu paksuseks 352 lehekülge, kuigi esialgu oli plaanis kirjutada 260 lehekülje piires. Kuid üks teema seostus teisega ja kui jätnuks midagi vahelt ära, oleks raamatu arengus järjepidevus kadunud ja teos jäänud lünklikuks,” selgitas raamatu autor.

Vahur Talve kinnitusel kajastab teos elutruult selle aja julmust ja vägivalda ärimaailmas. “Seal on nii verd kui higi ja natuke armastust. Pisarad ei käi selles raamatus kujutatud mõttemaailmaga kokku. Kuigi pärast sõbra hukkumist tulevad pisarad silma.”

Autor väitis, et on paljudes romaani sündmustes ise osalenud ja saanud sealt inspiratsiooni. “Olen selles raamatus Monah ja kirjutades lasin oma fantaasial lennata. Nagu ma juba eespool mainisin, on paljud romaani sünd­mused tegelikult aset leidnud. Kas just täpselt niimoodi, kui on kirjutatud ... Kuid samas püüdsin sündmusi kirjeldada nii naturaalselt kui võimalik. Ideeks oli välja tuua sellel ajastul toimunu oma eheduses, koos julma reaalsusega,” selgitas Vahur Talv.

Romaani tegevus viib Venemaale ja Ukrainasse. Teose autor märkis, et eestlasi jätkub maailma igasse kaarde ja mandrile. “Minu arvates ei ole kohta, kus oma kaasmaalasi ei võiks kohata. Samuti pole tegevust, millega nad hakkama ei saaks.”

Teose autor lisas, et Venemaal ja osaliselt ka siin käivad asjad praegugi samamoodi nendes ringkondades, kus ta on tegutsenud. “Kriminaalromaani üks sõnum on: tegelege oma kind­late asjadega ja ärge toppige oma nina sinna, kuhu pole vaja.”

Olles Helsingis ja rääkides seal oma romaanist, arvati, et selline teos võib ka mujal kui Eestis hästi peale minna. “Kui kõik laabub, nagu on kavandatud, tõlgitakse romaan ka vene ja inglise keelde,” sõnas Vahur Talv.

Romaani toimetaja kirjanik Rein Põder märkis, et tegemist on teosega, kus on hästi välja toodud üheksakümnendatel põimunud kuritegeliku ja ärimaailma sidemed. “Teoses on põnevust ja pin­get, mis romaani lõpu lähenedes aina kasvab,” kirjeldas Põder.

Praegu kirjutab Vahur Talv romaanile järge ja see peaks kaante vahele saama tuleva aasta märtsi lõpuks. “Arvatavasti kujuneb selle paksuseks 320 lehekülge,” arvas autor.

Kriminaalromaan “Karmid üheksakümnendad” trükiti Tallinna raamatutrükikojas, teose kujundas kunstnik Ülo Emmus. Kõvade kaantega romaani trükiti esmalt 3000 eksemplari. Homsest  on kriminaalromaan müügis Eesti suuremates raamatupoodides.

Sünnikohas Tamsalus räägib Vahur Talv oma teose loomisloost kohalikus raamatukogus laupäeval, 10. detsembril. Tamsalu raamatukogu töötaja Ira Kasekamp ütles, et Tamsalu jaoks on tegemist erakordse sündmusega, sest romaaniga pole keegi kohalikest elanikest seni maha saanud. “Huvi kohtumise vastu Vahur Talvega on suur,” kinnitas Kasekamp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles