Jahirahu kuulutatakse tänavu välja Rakveres

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulud toovad rahu ka metsloomadele, sest siis jahti ei peeta.
Jõulud toovad rahu ka metsloomadele, sest siis jahti ei peeta. Foto: Elmo Riig / Sakala

Jahimeestel on traditsioon enne jõule kuulutada välja üle-eestiline jahirahu, mis tähendab, et jõulude ajal kütid püssiga metsa ei lähe, vaid viivad hoopis loomadele süüa.


Tänavu kuulutab Eesti Jahimeeste Selts jõuluaegse, 24.-26. detsembrini kestva jahirahu metsades välja 21. detsembril kell 17 Rakvere teatri esises parklas.

Eesti Jahimeeste Seltsi tegevjuht Tõnis Korts ütles, et jahirahu sõlmitakse igal aastal erinevas kohas Eestis. Rakvere kasuks langes liisk tänavu osaliselt ka seetõttu, et 2012. aastal kannab linn metsapealinna tiitlit. Samuti lähevad kütid pärast pidulikku tseremooniat üheskoos teatrisse etendust vaatama.

Jahirahu väljakuulutamisel on eelkõige märgiline tähendus – jõulude ajal kütid jahti ei pea. See aga ei tähenda, et nad metsa üldse ei lähe. Jahirahu aegu käib jahimees metsas söödasõimede juures loomadele toitu viimas või näiteks perega lumel olevaid värskeid jälgi uudistamas.

Kütid on jõulude paiku metsades jahipidamist vältinud juba alates 1993. aastast, jõuluaegse jahirahu tava seati ausse soomlaste eeskujul.

Kuigi ametlikult kehtib jahirahu jõulude ajal, võivad maakondlikud klubid ja seltsid seda omavahelisel kokkuleppel ka pikendada.

Eesti Jahimeeste Selts on keskorganisatsioon, mis koondab enamikku Eesti küttidest. Jahirahu väljakuulutamine on üks traditsioonilisi üritusi, mille puhul ka kütid üle riigi kokku tulevad ning saavad omavahel kogemusi ja mõtteid vahetada, samuti ei puudu seltskondlik tegevus.

MTÜ Rakvere Jahindusklubi juhatuse esimees ja Simuna jahipiirkonna juht Raul Vahter ütles, et jahirahu pidamisega näidatakse mingis mõttes ka eeskuju. “Jahimeeste jaoks on oluline ulukite eest hoolitsemine, nende austamine,” tõi ta välja, lisades, et küttimine on vaid osa jahimeeste tegevusest.

Rakvere linnapea Andres Jaadla sõnul on linna jaoks väga olulise sümboolse tähendusega, et just tänavu kuulutatakse jahirahu välja Rakveres, sest linn kandideerib järgmise aasta metsapealinna tiitlile ja nii jahipidamine kui ka loomade eest hoolitsemine on tähtis osa metsandusega seonduvast.

Linnapea märkis, et Eesti Jahimeeste Seltsiga on kavas teha aktiivset koostööd metsapealinna ürituste raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles