Juhtkiri: Toomapäeval kodu korda

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: http://www.leivaliit.ee/

Vanarahva kalendri järgi hakati toomapäeval tegema ettevalmistusi jõuludeks. Jõuluaja algust märkiski toomapäev.


Toomapäeva uskumused ja kombestik on seotud päikesekalendri aasta lõpuga, siia kuuluvad kujutelmad kõige pimedamast ajast ja pöördest valguse suunas. Muidugi ka liikvel olevatest kurjadest jõududest, kuidas siis muidu. Toomapäevast alates ei tehtud enam muid töid peale pühadeks ettevalmistuste. Rikkaliku pühadelaua eest kanti hoolt jõululaupäevani.
Naiste teha olid jõuluvorstid ja küpsetati ka leiba. Meeste töö oli õllepruulimine. Tänapäeval enamasti küll ostetakse õlu poest. Aga jõuluõlle valimine on üsna raske ettevõtmine, et leida selline, mis maitseks ikka nagu õlu, mitte ei meenutaks vedelat piparkooki. Šokolaadiõlu – no kellele küll seda vaja on. Võta lihtsalt šokolaadi õlle kõrvale, kui selle järele isu on, aga neid segamini segada – see küll hea mõte ei ole.
Kogu maal on toomapäev jõulueelse suurpuhastuse aeg. Koristustööde hulka kuulub küttekollete puhastamine ning kogu elamu korrastamine, mida nimetati Musta-Tooma, Tahma-Tooma, Nõgi-Tooma või Tolmu-Tooma väljaajamiseks. See ütlus võib tähendada samuti veel päevade pikenema hakkamist ja valguse võitu pimeduse üle.

Koristada võiks tegelikult küll, aga mitte sellepärast, et on tooma- või mis tahes muu päev, vaid lihtsalt oma elu ja elamise korrastamiseks. On ju koristamine teada-tuntud tegevus, mida soovitavad hingetohtrid endaga puntras olevatele inimestele. Kodu korda seadmine aitab korda luua ka mõtetes.
Teisalt soosib aasta lõpp igasugust puhastustegevust. Vana ja lõppeva aasta saast välja, et siis uue ja parema jaoks ruumi teha ning igavest mammonakorjamist otsast alustada. Ja nii üha uuesti ja uuesti. Pealegi tuleb kohe jõuluvana ja siis tekib elamisse kindlasti uut prahti juurde, põrandale langenud kuuseokastest aasta alguses rääkimata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles