Õpetajatelt tuleb vabandust paluda

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu oktoobris avaldasid üle Eesti kokku sõitnud õpetajad meelt Toompeal riigikogu hoone ees, nõudes suuremat palka.
Mullu oktoobris avaldasid üle Eesti kokku sõitnud õpetajad meelt Toompeal riigikogu hoone ees, nõudes suuremat palka. Foto: Toomas Huik/Postimees

Haridusministeerium külvab omavalitsusjuhtide hinnangul segadust teatega, et omavalitsused maksavad õpetajatele palka vähem, kui riik selleks raha eraldab.


Haridusministeeriumi avalikustatud ülevaate kohaselt maksid omavalitsused 2010. aastal õpetajate palkadeks 89 miljonit krooni vähem, kui riik neile oli eraldanud. Seega oleks õpetajate palk ministeeriumi hinnangul saanud olla tegelikult ligi neli protsenti kõrgem.


Vinni vallavanema Toomas Väinaste sõnul ei ole ministeeriumi ametnikud endale asja selgeks teinud. “Lihtsalt tahetakse näidata, et omavalitsused teevad taas kord midagi valesti, ehkki alust selleks ei ole,” pahandas Väinaste. Vallajuhi sõnul ei sisaldu ministeeriumi rehkendustes koolijuhtide palgad ja ringijuhtide tasud.
“Kasutamata raha ei ole, maksame riigi poolt saadud õpetajate palgasummadele hoopis vallakassast juurde,” kinnitas Väinaste.


Ka Rakvere abilinnapea Allar Aron oli seda meelt, et haridusministeeriumi teade on eksitav.
“Meile tuli ministeeriumist kiri, milles palutakse linnavalitsuse seisukohta 12. jaanuariks, aga ei oska kuidagi öelda, kust haridusministeerium on numbrid võtnud, sest arvutuskäiku lisatud ei ole,” rääkis Aron.
Abilinnapea ütles, et kogu raha, mis riigi poolt õpetajate palkadeks on antud, on õpetajatele ka makstud. “Midagi pole läinud tänavaaukude lappimiseks või kuhugi mujale,” lisas Allar Aron.


Linnade liit ja maaomavalitsuste liit peavad haridus- ja teadusministeeriumi koostatud ülevaadet omavalitsustele eraldatud haridustoetuse kohta ebaadekvaatseks ning nõuavad ministeeriumilt selgitust rünnaku tegelike põhjuste kohta.


Kohalikud omavalitsused ja koolid saavad omavalitsusorganisatsioonide teatel haridustoetuse vahendeid kasutada vastavalt põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse alusel kehtestatud reeglitele.
Haridustoetuse vahendid kasutatakse õpetajate, direktorite ja õppealajuhatajate töötasuks ning täienduskoolituseks, õppevahenditeks ning investeeringuteks.


Samuti kaetakse haridustoetusega haiglaõppe ja lasteaiapedagoogide täienduskoolituse, ainesektsioonide, aga samuti riigi kehtestatud maksude, sealhulgas tulumaks, sotsiaalmaks, kasvanud töötuskindlustusmaksed ja muud spetsiifilised haridusvaldkonna kulud.


“Linnad, vallad ja koolid saavad oma eelarvevahendeid, sealhulgas haridustoetust kasutada ikka ainult riigi kehtestatud reeglite kohaselt. Pigem peaks haridusministeerium endalt küsima, miks riigipoolne haridustoetus ei taga pooltes omavalitsustes õpetajate minimaalse palgataseme püsimiseks ja kohapealse hariduselu kestmiseks hädavajalikku rahastamise taset,” leiavad omavalitsusorganisatsioonid.
Linnade liidu juhatuse ja maaomavalitsuste liidu juhatuse hinnangul peaks haridusministeerium ebaadekvaatsete süüdistuste tõttu eelkõige õpetajatelt vabandust paluma.


Riigikontrolli hinnangul võib haridus- ja teadusministeeriumi ülevaates õpetajate palgaraha maksmise kohta 2010. aastal olla jäänud arvestamata tervetele gruppidele eraldatud raha ja võrdluse alus ei ole korrektne, kirjutas Delfi.
Riigikontrolli kohalike omavalitsuse auditi osakonna peakontrolör Airi Mikli leidis, et haridus- ja teadusministeeriumi ülevaate “Õpetajate palgavahenditeks 2010. aastal eraldatud riigieelarve toetus ning õpetajate tegelike palgakulude võrdlus” tabelis kasutatud võrdlusmeetod ja andmestik ei võimalda teha järeldusi, nagu ei kasutaks omavalitsused kogu õpetajatele palga maksmiseks eraldatud raha ettenähtud viisil.


Mikli arvates võib haridusministeeriumi tabelites olla jäänud arvestamata tervetele gruppidele eraldatud raha ja võrdluse alus ei ole korrektne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles