Need liistud, liistud, liistud

, kirjandusloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maire Liivamets
Maire Liivamets Foto: Erakogu

On juhtunud nii, et üks arukas mõte – igaüks jäägu oma liistude juurde – on suudetud ära lörtsida. Tegelikult tähendab see ju asjatundlikkuse vajalikkust ükskõik millisel alal. Praegu on aga saabunud aeg, kus ma oma arusaamiste tasemel tunnen, et pädevuse nappus või lausa puudus on muutunud silmanähtavaks, väga valuliseks mureks mitte ainult meie lähimas ümbruses, vaid ka suure maailma sees.


Ma ootan ja ootan, et targad, euroopalikud arvajad ütleksid karmima sõnaselguse ehk otsekohesusega välja, et paljude rumaluste ja viltuminemiste põhjus tuleneb just valede liistude kasutamisest. Seni, kui pädevamad mõtisklevad, tõmban ise mõne teema liistule, millest meedia on mind teavitanud. Seekord lausa sisisen, sest katsu sa käia saapaga, mille nina kanna kohal ja lisaks paari hädapärase pistega talla külge kinnitatud.


Kuna meile kõigile antakse looduselt üht-teist kaasa, kellele rohkem, kellele napimalt, isegi mõtlemise osas, siis liistude jutt on ju põhimõtteliselt sobiv jutt. Nii võiks terve ajalehe täis kirjutada liistude-liistukeste teemal, mis on hoidnud rahvast nädalaid, kuid, isegi juba aastaid lõa otsas, kuid see eeldab suuremat kompetentsust kui oman.
Kui raamatute, ajakirjade ja ajalehtede lugemine on isiklik asi, lisaks individuaalne ea mõttes, ning eeldab kahtlemata ka teatavat pädevust ühe või teise sõnumi mõistmiseks, siis ei juhtu midagi hullu, kui pool eesti rahvast pole kuulnud nt Madis Kõivu nime. Et kõik raamatute kirjutajad ei vääri veel kirjaniku auväärset nimetust, kuulub samuti liistude sfääri.


Palju olulisem on liistude temaatika aga arstiabi ja arstirohtude puhul. Mina küll ei julgeks hakata soovitama kellelegi peavalu või kõhuvalu tarvis rohtu, kuigi võiksin  toidupoes töötada, ja kõrgharidus on kah olemas. Paistab, et keegi kusagil kaugel, ja oma arust kõrgel, unustas ära, millist pädevust niisugune otsus eeldab?! Kas ootame taas, mil tuleb esimene karm õppetund, et siis jälle kõik kohad täis kirjutada. Kel tervis või hing läinud, sel läinud ja arutamine enam ei aita. Väide, et teistes riikides müüakse lihakarnis ravimeid, on sama rumal, kui hakkaksime põhjamaise suve mõnel kuumal päeval siestat pidama, sest vaat, Lõuna-Euroopas peetakse ..., puudub veel soovitus, et ega talvelgi 15kraadise pakasega peaks tööd tegema!
Muidugi on väiksemaid liistuvigu. Kui näiteks mõni rikas mees ajab lõuna- ja põhjanaba segi, siis küllap laevamehed juba teed tunnevad ja ta kohale viivad. Kui aga niisuguse pädevusastmega mees või naine pääseb põhjendamatult kergemeelselt antavate laenude jagamise juurde, siis kannatavad tuhanded.


Edasi! Kui ma kuulan infot kohtumenetluste alla sattunud, iseenesest erialaselt haritud, kuid arusaamatult vääralt käitunud inimestest, siis mõtlen alati – valed liistud valisid, inimene! Muidu ei saanuks nõnda juhtuda.
Eks pankrotidki võivad tulla just asjatundlikkuse puudumisest, seepärast tuleks äärmise vastutustundlikkusega soovitada teisel inimesel alustada eraettevõtlusega.
Midagi ei ole parata, kõik ei ole peremehevaimuga siia ilma sündinud, ja Mats on igati tubli mees, kui teeb sobivate liistudega oma tööd.


Aga ei, meie ühiskond lausa nõuab, et kõik ületaksid oma võimeid ja teeksid rohkem, kui tegelikult suudavad. Ja see on osutunud paljudel juhtudel karuteeneks. Küllap niisugune üle oma varju hüpata soov ulatub kaugemalegi kui oma kodukamar. Meil tahavad ju kõik saada kirjanikeks ja lauljateks ja poliitikuteks ..., miks? Muidu ehk ei märgata. Kes aga parandab kaotustest tekkinud hingehaavad? Kas kaupluste kassapidajad? Vastik iroonia, tunnistan seda.
Need noored, kes soovitavad maaelusse, mitte maaidülli, tõsisemalt suhtuda, on liistude pikkuse üle järele mõelnud, sest lillelõhnast ja linnulaulust õnnelikuks ja täisvereliseks tegutsemiseks külakeskkonnas ei piisa. Just maatöö eeldab korralikku kompetentsust, ma ju oskasin ka kunagi oma arust lehma lüpsta, ega ma seepärast veel talupidajaks sobi.


See kalkulaatori kasutamise soovitus äriajajatele väärib kiidusõnu. Peaaegu Nokia! Huvitav, miks pankurid ja majandusmehed nii Euroopas kui kaugemalgi omale aastakümnete jooksul kalkulaatoreid pole ostnud, nüüd peab rahvas nende ebakompetentsust seedima? Kui oled valinud ärimehe või pangamehe liistud, siis õpi enne arvutamiskunsti. Eetilist käitumist on nagunii liigne oodata. Need lõputud protsendid, mida iga päev mulle ette loetakse, ei jää ju kellelegi meelde, ja mida nad üldse annavad? Kui keegi teab, mis kasu on mul igat masti arvude pidevast ettekandmisest, siis võiks kõva häälega seletada.


Mina, tavaline Eesti kodanik, ei mõista, kuigi püüan kuulata tähelepanu ja hoolega, miks nii Euroopa kui ka kohalikud omavalitsuste juhid, kes peaksid mind või meid õigesse suunda juhtima, nõnda saamatud on? Kohati lausa piinlikult ebapädevad. Ega ma nimesid ei julge kirja panna, võin nahutada saada. Aga kui ikka makstakse kõrgetel kohtadel härradele ja daamidele kõrget palka, siis peaks kompetentsus ka määratu suur olema. Tundub aga hoopis vastupidi, kõige “nõrgukesemad, kuulsamad ja kummalisemad” näikse selles valikus peale jäävat?!


Vahel on see võimuvärk õite naljakas. Isegi kui ma tean, miks nõnda korraldatakse, ei aita see edasi. Mõistagi on mu viimane liistude lõikele osutamine ja suunanäit ülematele liiga lihtsustatud, aga paras minusugustele väitmiseks. Kuni keegi pole suutnud mind veenda, et meil, tähendagu ta siinkohal ennekõike meite riiki, ei satu poliitikasse ja otsustajateks kas kitsaste või täiesti valede liistudega persoonid, võime lihtinimestena rääkida asjadest, mis ehk liistude poolest ühele või teisele ei sobi.


Igas ametis: koolis, raamatukogus, apteegis, pangas, saapaparanduses, loomalaudas, köögis ja, jumal paraku, ka juhtivatel kohtadel, sealhulgas poliitikas, peaks töötama pädev, st asja tundev ja vastava haridusega inimene. Kui igaüks mõtleks kordki aasta jooksul, kas tema pädevus on piisav, kas ta on ikka õigete liistude juures, siis kulgeks elu minu arusaamist pidi selgemalt ja ohutumalt. Kingsepaks ju ükskõik kui tark filosoof kohe ei sobi, või sobib? Küll juhtub sagedamini, et kingsepa mõttearendust on mõnus kuulata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles