Kunda koalitsioon kihutas kaduvikku

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2009. aasta sügisel peetud esimesel Kunda linnavolikogu selle koosseisu istungil olid Allar Aron (paremalt) ja Arvo Vainlo veel sõbralikult kõrvuti, nüüd on nende vahelt must kass läbi jooksnud.
2009. aasta sügisel peetud esimesel Kunda linnavolikogu selle koosseisu istungil olid Allar Aron (paremalt) ja Arvo Vainlo veel sõbralikult kõrvuti, nüüd on nende vahelt must kass läbi jooksnud. Foto: Meelis Meilbaum

Kunda koalitsioon on lagunenud ja volikogus hääletab igaüks enda eest ning poliitilised kokkulepped enam ei toimi. Kohalike arvates tähendab see, et tsemenditehas võtab linnas võimu enda kätte.



Kuigi alles kuu aega tagasi kinnitas tollal veel Kunda linnapea ametis olnud sealsete reformierakondlaste juht Allar Aron, et reformierakond on Kundas jätkuvalt koalitsioonis, nentis ta nüüd, et tegelikult lakkas valimisliitu Kunda, reformierakonda, IRLi ja SDEd ühendav koalitsioon olemast maamaksu tõstmisega detsembris.

“Pärast seda on meil volikogus anarhia, kõik hääletavad nii, nagu ise tahavad,” sõnas Aron.

Esmaspäeval kinnitas Kunda linnavolikogu ametisse ühtegi erakonda mitte kuuluva linnapea Riina Sooääre poolt kokku pandud uue linnavalitsuse. Linnapea toolilt volikogusse naasnud Allar Aron hääletamisel ei osalenud, linnavalitsuse ametisse nimetamise vastu olid ülejäänud kolm reformierakondlast ja Jelena Fjodorova keskerakonnast.

Mõni hetk hiljem valiti Jelena Fjodorova ametist tagasi astunud reformierakondlase Ahto Tulli asemel volikogu sotsiaalkomisjoni juhiks, seeläbi kaotas reformierakond viimase juhtiva positsiooni Kunda linnavolikogus.

Et koalitsioon on lõhki, nentis ka Kunda linnavolikogu esimees Arvo Vainlo, kes esindab volikogus valimisliitu Kunda. “Koalitsioonileping ei toimi,” lausus ta.

“Mõned keskerakonna liikmed hääletavad meiega sama moodi, aga see ei tähenda uut koalitsiooni,” lisas Vainlo.

Kunda koalitsioonilepingusse on sisse kirjutatud, et see vaadatakse üle kahe aasta möödumisel lepingu sõlmimisest. Kaks aastat on juba möödas, aga lepingu läbivaatamisest ei ole juttu tehtud.

“Põhilised lepingu läbivaatamise soovijad olid IRL ja sotsid ning seda just linnapea tegevuse pärast, aga linnapea lahkus ametist ja keegi ei ole ka ettepanekut lepingu üle vaatamiseks teinud,” rääkis Arvo Vainlo.

Allar Aron ütles, et volikogu liikmed peaksid isiklikud ja poliitilised suhted kõrvale jätma ja mõtlema linna arengule.

“On vaja kokku saada ja tulevikku arutada, ehk pisut mitteametlikumas õhkkonnas kui volikogu laua taga,” arvas Aron.

“Mina näen, et on vaja edasi minna liitumisel Viru-Nigula vallaga, suur eeltöö on ju tehtud,” ütles Aron, kelle hinnangul on volikogu peamine ülesanne strateegiliste otsuste langetamine, mitte vaidlemine selle üle, kuhu oleks vaja mõni liiklusmärk paigaldada.

Kunda volikogu ees on aga ainult rasked otsused, nii kavandatakse eelarvega kärpida kõikide linna asutuste palgafondi viie protsendi võrra. Linnapea Riina Sooääre palgaks kinnitas volikogu 1662 eurot ja seda kärpima ei hakata.

“Linnavalitsuses midagi eraldi kärpida ei ole vaja, sest sellel aastal uut arendusnõunikku Riina Sooääre asemel tööle ei võeta ja see katab viieprotsendilise palgafondi kärpe ära,” selgitas volikogu esimees.

Kunda poliitilise eluga hästi kursis olevad inimesed on väitnud, et on kaks võimu – linnavalitsus ja Kunda Nordic Tsement – ja volikogus on inimesed, kes esindavad otseselt või kaudselt tsemenditehast ning need, kes ei esinda.

“Tegelikult käib kogu mäng selle ümber, et tsemenditehas linnas võimu korralikult enda kätte saaks,” lausus üks kunda­lane, kes oma nime avalikustamist ei soovinud.

“Ja küll Kunda Nordic Tsemendi haldusdirektor Arvo Vainlo sellega hakkama saab,” lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles