Leping lähendab seadusetegijat kodanikule

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTÜ KEEL juhatuse esimees ja Arma ratsatalu perenaine Mare Kalme loodab, et rohkem liitusid, mis koondavad keskkonnanõudeid järgivaid ettevõtteid, jõuab tulevikus vaba tahte lepinguni.
MTÜ KEEL juhatuse esimees ja Arma ratsatalu perenaine Mare Kalme loodab, et rohkem liitusid, mis koondavad keskkonnanõudeid järgivaid ettevõtteid, jõuab tulevikus vaba tahte lepinguni. Foto: Meelis Meilbaum

Keskkonnaministeeriumi ja MTÜ Koostöövõrgustik Ehedad Elamused Lahemaal vahel sõlmitud lepingu alusel annavad piirkonnas tegutsevad pereettevõtted praktikutena nõu, kuidas koostatav seadus võimalikult reaalsusele vastaks.


Keskkonnaminister Keit Pentus ja MTÜ Koostöövõrgustik Ehedad Elamused Lahemaal (MTÜ KEEL) juhatuse esimees Mare Kalme sõlmisid teisipäeval vaba tahte lepingu, mille eesmärk on teha paremat koostööd keskkonnahoidliku loodusturismiteenuse arendamisel ja edendamisel Eestis.

Koostöö tõhustamine erialaliitudega annab keskkonnaministeeriumile võimaluse jõuda enamate ettevõteteni ning ergutada neid keskkonnaalast informatsiooni edastama ja keskkonnanõudeid järgima. Vaba tahte lepingu sõlmimisel arvestavad erialaliidud oma tegevustes keskkonnakaalutlusi ja harivad pidevalt oma liikmeid keskkonnaalaselt.

Mare Kalme ütles, et nende ülesandeks lepingu alusel on praktikutena anda nõu seadusetegijatele. “Riigi tasandil otsustatavad seadused on tihtilugu sellised, et kui need lõpuks jõuavad tavainimeseni, on selline tunne, et need, kes seadusi vastu võtavad, ei tea, mis tegelikkuses toimub,” nentis Kalme.

Sõlmitud vaba tahte leping näebki ette, et kui keskkonnaministeeriumis on kas uued seadused või seadusemuudatused tulemas, saavad nad maal elavate ja maal ettevõtlusega tegelevate inimestega konsulteerida ning viia seadused kooskõlla reaalsete oludega. “Et riik ja tavainimesed ei oleks nii võõrandunud.”

Näpunäidetega on MTÜ KEEL abiks olnud varemgi, kui turismiseadust uuendati ja neilt küsiti, kas patjade, tekkide ja voodite suuruse määramisel oleks vaja midagi täiendada, tõi Kalme näite.

Samas annab vaba tahte leping kindluse, et nimetatud mittetulundusühing keskkonnateemale rohkem tähelepanu pöörab.
“Meil on väga hea meel, et asi tehtud sai, ja tundub, et ka keskkonnaministeeriumil ei ole kuigi palju selliseid partnereid, sest meie leping oli kümnes,” rõõmustas Kalme.

MTÜ KEEL koondab enda alla 15 pereettevõtet, kes ühiselt edendavad Lahemaal keskkonnahoidlikku turismiteenust.
Sõlmitud lepinguga toetab koostöövõrgustik oma liikmete tegevust, mis on suunatud nende tegevusega kaasneva negatiivse keskkonnamõju vältimiseks ja leevendamiseks ning vastavate meetmete rakendamiseks.

Ühtlasi võtavad nad endale kohustuse tutvustada avalikkusele laiemalt säästva loodusturismi olemust ja põhimõtteid.
Sõlmitud lepingu järgi kohustub keskkonnaministeerium teavitama MTÜd KEEL kavandatavatest seadusemuudatustest ning võimalusel kaasama nende esindaja õigusaktide väljatöötamisse.

Samuti lubab ministeerium teavitada lepingupartnerit keskkonnaministeeriumi läbiviidavatest koolitustest, seminaridest, infopäevadest. Keskkonnaministeerium on võtnud kohustuse soodustada säästva ja keskkonnahoidliku turismiteenuse edendamist Eestis.

MTÜ KEEL on kümnes partner, kellega keskkonnaministeeriumil on sõlmitud kehtiv vaba tahte leping.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles