Kommentaar: Estonian Cell ei põhjusta üleujutusi

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Cell
Estonian Cell Foto: Estonian Cell

8. veebruaril ilmus Virumaa Teatajas artikkel “Uputusehirmus Kunda elanikud saadavad SOS-signaali”, milles püüti Kundas asuvat Estonian Celli teha osaliselt süüdlaseks Kunda jõe hiljutistes üleujutustes.

Kahjuks peab nentima, et ei enne ega pärast artikli ilmumist ei küsitud Virumaa Teatajast Estonian Cellilt ühtegi kommentaari, mis oleks olnud elementaarne hea ajakirjandustava. Seega ei olnud Estonian Cellil võimalust süüdistavaid väiteid enda poolt kommenteerida. Seetõttu peame objektiivsuse tagamiseks teavitama järgmistest faktidest.
Väide artiklis: Kunda jõe veetaseme kõikumises on süüdi Estonian Cell.
Estonian Celli kommentaar. See ei ole võimalik, kuna Estonian Cell tarbib vaid 1,4% jõe veehulgast. Vastavalt 2005. aastal läbi viidud eksperdihinnangus “Kunda jõel paiknevatele Kunda HEJ, Kunda Estonian Cell veehaarde, Kunda tehase ja Kunda mõisa paisudele kalapääsude rajamise KMH” esitatud andmetele on Kunda jõe aastane keskmine vooluhulk 5,0-6,0 m3/sek.
Tootmisprotsessist tulenevalt on tehase veevõtt stabiilne ning eelmise aasta keskmine veetarbimine oli 250 m3/ööpäevas ehk 0,07 m3/sek, st tehase vajadus on suurusjärgus 1,4% keskmisest jõe vooluhulgast. Tehases mõõdetakse Kunda jõevee taset pidevalt ning graafikutest on näha, et viimase kahe nädala jooksul on veetase pumbakambris olnud stabiilne.
Väide artiklis: Estonian Cell võtab vett jupi kaupa ja ülejäänu lasevad jõkke tagasi, põhjustades seeläbi veetaseme kõikumise.
Estonian Celli kommentaar.
Esiteks, kuna tootmine käib n-ö 24/7 ja isegi plaaniliste kuuseisakute tarvis on vahepaagid, siis mingit “jupi kaupa” veevõttu ei toimu. Teiseks, jõkke tagasi ei lasta mitte ühtegi liitrit vett. Toorvesi puhastatakse tehases olevas veepuhastusjaamas ning pärast tootmises kasutamist saadetakse oma puhastise. Puhastatud heitvesi pumbatakse läbi survetoru merre – Mahu lahte 2,4 km kaugusele kaldajoonest. Kunda jõkke tagasi ei lasta mitte ühtegi liitrit vett.
Ettevõtte lisainformatsioon. Tehase veevõtt ja -kasutus vastab kõigile seadustele, muu hulgas veeseadusele. Kunda jõel asuv ASi Estonian Cell veehaare, mis koosneb pumbamajast ja kivipaisust, ehitati 2005. a tehnoloogilise vee võtmiseks maksimaalse lubatud ööpäevase veetarbimisega 7600 m3.
Algselt oli veetasemete vahe paisu juures umbes 1,1 m. Eelmisel aastal osales AS Estonian Cell keskkonnaministeeriumi algatatud projektis “Vooluveekogude ökoloogilise kvaliteedi parandamine”, mis rahastati Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondi vahenditest. Suvel rajati nn tehikärestik olemasoleva paisu harjast 45 m pikkuselt allavoolu ning tööd jõudsid lõpule 2011. a sügisel.
Projekti lõpetamise järel vastab meie tehase pais uuele veeseadusele, mis sätestab, et paisutajad, kes tegutsevad lõhe, jõeforelli jt kudemis- ja elupaigaks kinnitatud veekogul või selle lõigul, peavad tagama kalade läbipääsu 1. jaanuariks 2013. a.
Ettevõte saab aru elanike murest seoses Kunda jõe üleujutustega, kuid ei saa absoluutselt nõustuda väidetega, et on süüdi Kunda jõe veetaseme mõjutamises, mis põhjustaks viimaseid üleujutusi. Keskkonnaalased seire- ja kvaliteedinõuded on ettevõtetel väga rangelt piiritletud ning kui ettevõte tegutseb vastutustundlikult ja pikema perspektiiviga, on ta alati teinud ja teeb ka edaspidi endast kõik sõltuva, et kõik keskkonnaaspektid oleksid kontroll all.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles