Juhtkiri: Kas meer kergitab kaabut?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere linnapea Andres Jaadla end kohtus süüdi ei tunnistanud.
Rakvere linnapea Andres Jaadla end kohtus süüdi ei tunnistanud. Foto: Toomas Herm

Aasta tagasi sai avalikkus teada, et Rakvere linnapeal Andres Jaadlal lasub kahtlus korruptsioonivastase seaduse rikkumises.


Linnapea ise ütles, et las politsei ja prokuratuur teevad oma tööd, tema endal süüd ei näe, ja las siis kohus otsustab.

Eile kohus otsustas. Süüdi. Otsus ei ole küll veel jõustunud, kuid süüdimõistev otsus on Eesti vabariigi nimel avalikustatud.

Jaadla jäi endale kindlaks ja lubas otsuse edasi kaevata. Ees seisab pikk kohtutee, sest Eesti kohtusüsteem on kolmeastmeline.

Tuntud politoloogi Rein Toomla hinnangul oleks pidanud Jaadla juba kohtu alla antuna kaaluma vähemalt oma tegevuse peatamist linnapeana.

Eile kogunesid kiirelt kokku Andres Jaadla parteikaaslased reformierakonnast ja nõudsid, et ta linnapea kohast loobuks ja kohtu­saa­ga ajaks erakondliku kuuluvuse peataks. Sõnum oli selge – kohtuuksi kulutav linnapea ei saa oma tööd teha. Nüüd on pall Jaadla käes.

Kummati oli Rakvere linnavolikogu taas nõutu. Linnavolikogu veteranjuht Mihkel Juhkami on varem öelnud, et volikogus on Jaadla kohtuasjaga seonduvat korduvalt arutatud, kuid midagi pole otsustatud. Eile sõnas volikogu esimees, et rääkis Jaadlaga viis minutit telefonitsi. Ja et linnapea oma süütust kinnitas, siis polnud Juhkamil kohtu süüdimõistva otsuse kohta muud öelda, kui korrata vana laulu, et Eesti kohtusüsteem on kolmeastmeline.
Aga lisaks juriidilisele on olemas veel ka moraalne pool. Kuidas kohtus süüdi mõistetud juht saab asutust efektiivselt juhtida?

Jaadla on värvikas isiksus ja visionäär ning keegi ei kahtle tema teenetes Rakvere linna ees. Nüüd aga tuleks tal ehk aeg maha võtta ja mõelda, kas tema tegevus linnale mitte rohkem kahju ei too kui kasu.

Linnapea seostas kohtuprotsessi tänapäeva poliitikaga. Pärast vangerdusi volikogus sai võimalikuks Rannar Vassiljevi linnapea kohalt kangutamine ja Jaadla taastulemine. Seda võiks nimetada ka Phyrrose võiduks, sest pärast võimuvahetust hakati Jaadla võimalikku korruptsiooniseaduse rikkumist uurima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles