Intervjuu: Rakvere linnapea kulutab kohtuuksi edasi

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere linnapea Andres Jaadla sõnum linnakodanikele: lihtsam on hukka mõista kui mõista.
Rakvere linnapea Andres Jaadla sõnum linnakodanikele: lihtsam on hukka mõista kui mõista. Foto: Arvet Mägi

Rakvere linnapea Andres Jaadla ütles teleusutluses, et Eesti vabariigis on kohtumenetlus kolmeastmeline, ja lubas oma õiguste eest edasi võidelda.


Õigluse nimel võitluse jätkamine võib tema hinnangul olla vajalik ka teistele omavalitsusjuhtidele, sest seadus nagu ühe käega kohustab seadust täitma, teise käega keelab. Samuti viitas Jaadla asjaolule, et prokurör ei süüdistanud teda linnale või iseendale kahju tekitamises, vaid tegemist on pigem õigusteoreetilise vaidlusega.
Linnapea andis intervjuu ka Virumaa Teatajale.

Süüdimõistev otsus ei ole jõustunud, aga paraku on see otsus tehtud. Kas kaalute oma tegevuse peatamist või tagasiastumist?
Kõige õiglasema otsuse inimese üle langetab tema südametunnistus. Kui ise tunnen, et ma süüdi ei ole, siis ma ei saa ju ennast ka mingil viisil käitudes süüdi tunnistada.
Kindlasti selle otsuse vaidlustame ja jõuame õiglase lõpplahenduseni, mis vastab tegelikule olukorrale. Usutavasti, sest rõhutan veel, et tegemist on väga õigusteoreetilise küsimusega, mis võib-olla vajabki kõrgemate kohtuastmete ülevaatamist. Nii et – kuigi esimene aste on oma otsuse teinud, ei saa ma kuidagi oma käitumisega end süüdi tunnistada, kui ma tegelikult ei ole süüdi.

See protsess on kestnud üle aasta, alates ülemöödunud aasta oktoobrist, mil alustati kriminaalmenetlust. Kuidas olete rahul selle protsessi ajalise lahendamisega? On ju inimene sel ajal pinge all, kahtluse vari on kogu aeg üleval. Avalikku võimu omaval inimesel on väga raske sellise kuvandiga töötada.
Ega see ei ole inimlikult kerge kellelegi.
Kui korra sinna rataste vahele satud, siis tuleb lihtsalt vastu pidada ja oma õiguste eest võidelda. Kahjuks on poliitika läinud selliseks, et sa pead teinekord ise tõestama ja selleks kõvasti ka võitlema olukorras, kus võib-olla kõik on sinu vastu või tahetakse sind näidata kuidagi nagu teistsugusena, kui sa oled. Tahetakse luua pilt sinust kui persoonist, kes sa tegelikult ei ole. Siis peadki oma õiguste eest võitlema.

Kas see, et kriminaalmenetlust alustati ja asi kohtusse jõudis, võis olla mõne poliitilise jõu tegevuse tulemus?
Seda on mul keeruline kommenteerida, aga teie olete ju uuriv ajakirjanik ja olete jälginud seda, kuidas jõuavad kohtusse viis aastat tagasi toimunud osalemised ühel või teisel linnavalitsuse koosolekul. Ja kuidas jõuavad need kohtusse just vahetult enne riigikogu valimisi. See on pigem küsimus  uurivale ajakirjandusele.

Kui keskerakonna ametnikud kohtusse või uurimise alla satuvad, siis väidavad, et see on reformierakonna- või koalitsioonipoolne poliitiline tagakiusamine. On teie kaaslased reformierakonnast olnud sel raskel teel toeks?
Kui inimene satub sellisesse keerulisse olukorda, siis tegelikult tuleb ikka eelkõige ise tubli olla ja oma õiguste eest võidelda.

Kui kohus mõistab teid õigeks ja see kohtuotsus jõustub, siis kes kahjud korvab? Kindlasti on ju selle protsessiga kaasnenud kannatused ja moraalne kahju.
Aga see ongi elu.
Linnapea ametis on olnud ka positiivseid, eneseteostust ning rahuldust pakkunud hetki. Ju on praegu tegemist selle perioodiga, mis tuleb lihtsalt üle elada, ja ma arvan, et olen teinud võimetekohaselt parima, mida üks linnapea võib teha. Eks hinnangu sellele annavad inimesed.
Keeruliste aegade kohta kehtib selline ütlus, et kui võidab, siis võidab kogu meeskond, kui võidab linnapea, siis võidab kogu linn. Kui on kaotus, siis kaotab treener ja kaotab üksikisikuna.
Kui võidad, siis on sul palju sõpru, kaotajal on neid teinekord vähevõitu.

Kuidas see süüdimõistev kohtuostus võiks teie edaspidist tegevust mõjutada? Enne teise astme kohtusse minekut voolab merre jälle palju vett, aga näiteks väliskülalised ei pruugi Eesti kohtusüsteemi tunda ja leiavad guugeldades, et suhtlevad kohtus süüdi mõistetud linnapeaga.
Lähtume ikkagi sellest, et Eesti vabariigis on inimene süüdi mõistetud siis, kui kohtuotsus on jõustunud. Siin võib ju erinevaid teooriaid, erinevaid konstruktsioone luua, aga lähtume sellest, et vastavalt põhiseadusele on inimene süüdi mõistetud otsuse jõustumisel.

Nimetasite meeskonda. Missugused meeleolud on linnavalitsuses?
Rakvere linnavalitsuses on kogemustega ametnikke ja väga tublisid noori inimesi. Nii et kogu meeskond toimetab igapäevaelu rütmis ja ka selle aasta suurürituste korraldamine, olgu nendeks siis metsapealinnaga seotud ettevõtmised või jalgpalli Euroopa meistrivõistlused, käib edasi. See, et juhi ümber käib õigus­ažiotaaž, jätab kindlasti teatud jälje, aga linnavalitsus toimib hästi ja toimib edasi.

Mida ütlete linnakodanikele?
Üks vanasõna ütleb, et kindlasti on lihtsam hukka mõista kui mõista. Rõhutan veel kord, et olen oma südametunnistuse järgi käitunud ausalt ja avatult. Andnud linnapea ametis endast parima, ja kui elu seda võimaldab, proovin seda ka edasi teha. Loodame kohtusüsteemi õiglasele lahendusele.
Ja mulle endale on võib-olla üllatav see, et väga mitmed inimesed on tulnud toetama ja öelnud, et saaks see jama juba läbi. Ja eks inimesed, kes soovivad asjadest aru saada, saavad aru, et poliitika on kahjuks kohati selline – alati ei ole sa meedias ja pildis positiivse sõnumiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles