Wiedemanni keeleauhinna saab tänavu Ilse Lehiste

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilse Lehiste
Ilse Lehiste Foto: arhiiv

Valitsus otsustas määrata 500 000 krooni suuruse Wiedemanni keeleauhinna väliseesti keeleteadlasele Ilse Lehistele.



Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas ütles BNS-ile, et Ilse Lehiste on rahvusvaheliselt tuntud keeleteadlane, kes on teinud palju ära keele uurimisel ja eesti keele säilitamisel väliseestlaste seas.



31. jaanuaril 1922 sündinud Lehiste elab praegu Ameerika ühendriikides Ohio osariigis. Eestist lahkus ta 1944. aastal sõjapõgenikuna.

Lehiste oli ka mullu üks kolmest Wiedemanni keeleauhinna kandidaadist, kuid siis otsustas valitsus määrata preemia keeleteadlasele, Tartu ülikooli professorile Mati Ereltile.

Valitsus määrab keeleauhinna igal aastal ühele inimesele silmapaistvate teenete eest eesti keele uurimisel, korraldamisel, õpetamisel, propageerimisel või kasutamisel.

Wiedemanni keeleauhinda hakkasid 1989. aastal välja andma kunagine Energia kolhoos, Wiedemanni Keeleauhinna Sihtasutus, Eesti Keele Sihtasutus ja Väike-Maarja vald. 2004. aastast rahastab Wiedemanni keeleauhinda riik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles