Rakke elanikud jäid kohapealse perearstita

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakke perearstikabinetis võtab veel paar nädalat vastu pereõde, edaspidi peavad inimesed abi saamiseks sõitma kaugemale.
Rakke perearstikabinetis võtab veel paar nädalat vastu pereõde, edaspidi peavad inimesed abi saamiseks sõitma kaugemale. Foto: Arvet Mägi

1. märtsist Rakkes perearsti ei ole, sest konkursiga ei õnnestunud uut arsti leida. Aasta algusest nimistut ajutiselt teenindanud doktor Tiia Liivalaid loobus suure töökoormuse tõttu edasisest asendamisest.


Lääne-Viru maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Marge Lepik rääkis, et hoolimata läbirääkimistest mitme arstiga ei andnud keegi nõusolekut Rakkes isegi ajutiselt asendada.

Lepiku kinnitusel tegeleb maavalitsus edasi Rakke perearsti küsimuse lahendamisega, kuid paraku ei ole perearstide puudusest tulenevalt kiiresti võimalik tagada Rakkes kõigile kättesaadavat perearstiteenust. Kõikidel Rakke perearsti nimistusse kuuluvatel inimestel on õigus otsida ise endale uus perearst, selleks tuleb pöörduda avaldusega oma valitud arsti poole, tema otsustab nimistusse võtmise. Perearst ei pea kindlasti tegutsema Lääne-Virumaal, vaid perearsti võib valida ka väljaspool maakonda.

Vältimatu vajaduse korral saab helistada hädaabitelefonil 112 , samuti saab abi küsida perearstide nõuandetelefonil 1220. Perearstiteenuse korraldusega seonduvate küsimustega võib pöörduda ka Marge Lepiku poole.

Kaks kuud teenindas Rakke perearstinimistut doktor Tiia Liivalaid, kuid tal on endal suur nimistu Väike-Maarjas ning seetõttu loobus ta edasisest asendamisest. “Tänu perearst Tiia Liivalaidi vastutulekule toimuvad Rakkes kuni 15. märtsini veel pereõe Siiri Roosi vastuvõtud esmaspäeval, kolmapäeval ja reedel kella 8.30–14. Selle aja jooksul saavad inimesed soovi korral välja võtta ka oma ambulatoorsed kaardid,” rääkis Marge Lepik.

Samuti saavad inimesed pooleliolevad haigusjuhud doktor Liivalaia juures lõpetada, kui patsiendil endal on võimalik sõita Väike-Maarjasse. Nendel inimestel on võimalik esitada ka avaldus doktor Liivalaia nimistusse kuulumiseks. “Suuremat hulka patsiente paraku dr Liivalaid enda hooleks võtta ei saa, kuna nimistu on täis, nagu ka teiste Väike-Maarja perearstide nimistud,” täpsustas Lepik.

Rakke vallavanem Andrus Blok ütles, et vallavalitsus üritab jõudu mööda probleemi lahendamisega tegeleda. “Kui tekivad transpordiprobleemid, et perearsti vastuvõtule pääseda, saame aidata transpordi korraldamisel,” lubas Blok. Samuti aitab vald perearstide kontaktide vahendamisel. Kui uus perearst leitakse, pakub vald tasuta ruume ja tasub ka kommunaalkulud. Vallajuhi sõnul püüab vallavalitsus aidata perearstiks soovijat leida ning selleks on ka mõningaid konkreetsemaid samme astutud.

Bloki teada on osa inimesi juba ise uue perearsti leidnud. Sotsiaalnõunik on suhelnud Jõgevamaal Vaimastveres tegutseva perearstiga, kes on andnud nõusoleku inimeste oma nimistusse võtmiseks. Marge Lepik sõnas, et kui mõni perearst on nõus ajutiselt Rakke perearsti nimistut  teenindama, on selline informatsioon teretulnud.

Pensioniealine Rakke lähedal elav naine ütles ohates, et ei tea, mis saab. “Ei ole veel sellestki aru saanud, mida perearsti vahetamiseks teha tuleb,” tõdes ta.

Rakke elanik ja kohaliku apteegi juhataja Riina Gull arvas, et inimeste jaoks on tegemist suure probleemiga. “Kõige hullem on teadmatus, arusaamine, mis täpselt toimub ja kuhu pöörduda, võtab aega. Sellest, et pereõde veel mõnda aega koha peal käib, on kindlasti palju abi,” sõnas ta. Gull ütles, et tema suhtleb vajadusel vana perearstiga telefoni teel ja loodetavasti midagi väga hullu ei juhtu. “Kui tekib hädavajadus, eks siis saab ka perearsti vahetada,” tõdes ta.

Seitse aastat Rakke perearstina töötanud Peeter Bakhoff siirdus 1. jaanuarist tööle Pärnumaale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles