Emumäe vaatetorn saab viieteistkümneseks

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emumäe jooks, mis kulgeb ümber Põhja-Eesti kõrgeima tipu, on aastate jooksul kujunenud väga populaarseks.
Emumäe jooks, mis kulgeb ümber Põhja-Eesti kõrgeima tipu, on aastate jooksul kujunenud väga populaarseks. Foto: Arvet Mägi

Emumäele vaatetorni ehitamisest möödub tänavu 15 aastat. Võimalik, et mõne aasta pärast kerkib vaatetorn ka Pandivere kõrgustiku teise kõrgemasse kohta – Kellavere mäele.


Emumägi on Pandivere kõrgustiku ja ühtlasi Põhja-Eesti kõrgeim tipp, mille absoluutne kõrgus on 166 meetrit üle merepinna. Viisteist aastat tagasi ehitatud Emumäe vaatetorn, kust avaneb kaunis vaade idas paiknevatele metsadele ja läänes laiuvatele kultuurmaastikele, on 22 meetrit kõrge.

Emumäe vaatetorn läbis põhjaliku uuenduskuuri 2008. aastal. Siis ehitati tornile uus puidust osa, uue ilme saanud torn värviti roheliseks. “Tänavu tuleb torni taas natuke värskendada, sest paljudest kohtadest on värv ära kulunud. Igal aastal või vähemalt üle aasta püüame külastajatele midagi uut pakkuda,” rääkis Rakke vallavanem Andrus Blok.

Vaatetorni lähiümbrus on Rakke valla tähtsaim turismipiirkond ning vallajuhi sõnul on selle külastatavus pidevalt suurenenud. Aastate jooksul on välja kujunenud atraktiivne puhkeala.

Salla küla mehe, valla keskkonnatöötaja Hando Kuntro kätetööna on valminud kännumaja Emumemm, päikesetõusumaja, koobasonn, samuti suur kändudest mees, keda võib nimetada Emumäe valvuriks. “Meie atraktsioonid on omapärased, neid mujalt ei leia,” ütles vallavanem. Samuti jäävad puhkealale telkimis- ja piknikuplatsid, matkarajad ning vana Mursi surnuaed.

Hando Kuntro, kes on Emumäe puhkeala kujundamise ja hooldamisega tegelenud pikka aega ja võib seda mõneti oma elutööks pidada, leidis, et kindlasti on see tähtis turismiobjekt, mida ei väisata üksnes suvel, vaid ka talvel. “Kui paar päeva tagasi seal käisin, oli jälgi näha,” ütles Kuntro.

Vaatetorni juures armastavad aega veeta ka kohalikud ning suvitavad lapsed ja noored.

Emumäe vaatetorni sünnipäeva tähistatakse septembris.

Laekvere vald soovib rajada kavandatavale Kellavere puhkealale, samanimelise mäe (absoluutne kõrgus 156 m merepinnast) tippu 24 meetri kõrguse palkkonstruktsiooniga vaatetorni.

Vald tellis osaühingult OÜ Arelate hinnapakkumise, mille järgi läheb torni rajamine maksma umbes 73 340 eurot.

Viimasel istungil otsustas vallavolikogu taotleda Kellavere vaatetorni rajamiseks  toetust keskkonnainvesteeringute keskuselt (KIK) looduskaitse programmi raames. Kui ettevõtmist rahastatakse, tuleb vallal oma eelarvest leida 7500 eurot omaosaluse katmiseks.

Laekvere vallavolikogu esimees Margo Klaasmägi ütles, et kui tänavu õnnestubki raha saada, jääb torni ehitamine siiski järgmisesse ja ülejärgmisesse aastasse.

Kellavere puhkeala üldprojekt valmis eelmisel aastal. Eesmärgiks on loodushoidliku, tervisespordi võimalustega puhkeala arendamine. Lisaks vaatetornile peaksid sinna tulema tervisespordirajad, lauluväljak, telkimisala, spordiplatsid ja parklad.

Tulevane puhkeala asub Kellavere maastikukaitsealal ja selle kavandatav suurus on 8,1 hektarit.
Projekti valmimine oli olulise tähtsusega, sest see on aluseks nii tööde tegemiseks kui raha taotlemiseks, samuti on olemas vajalikud kooskõlastused keskkonna- ja kaitseministeeriumiga.

“Tahame kindlasti Kellavere puhkeala loomisega edasi minna,” ütles Margo Klaasmägi.

Ta lisas, et aktiivselt otsitakse võimalusi puhkealale kavandatud objektide ja rajatiste jaoks projekte kirjutades raha taotleda. “Oma eelarve vahenditega me puhkeala arendada ei suuda,” sõnas volikogu esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles