Õpetajad tahavad streigiga meenutada murtud lubadusi

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõmeru põhikoolis anti juba akendel teada toimuvast õpetajate streigist.
Sõmeru põhikoolis anti juba akendel teada toimuvast õpetajate streigist. Foto: Arvet Mägi

Lääne-Virumaal streikis eile 835 õpetajat, täna ja homme streik jät­kub. Toetus­strei­givad ka raamatu­kogu- ja meditsi­i­nitöö­tajad.


Lääne-Virumaa Haridustöötajate Liidu esimees Reet Naaris ­ütles, et maakonnas ühist avalikku miitingut ei korraldatud, küll peeti koosolekuid koolisiseselt.

“Meie mõte streigi suunas hak­kas liikuma 25. oktoobril, kui Toompeal piketeerimas käisime. Sellest ajast ei ole aga midagi muutunud, pigem on õpetajaid veel rohkem petetud, sest siis oli veel lootust, et aastal 2012 siiski palgatõus tuleb,” rääkis Reet Naaris. “Tahame meelde tuletada seda, mida mei­le on lubatud. Miks me peaksime täna uskuma ministrit?”

Naaris selgitas, et õpetajate üks põhimure on praegu menetluses olev määrus, mille kohaselt plaanitakse ära kaotada senised neli palgajärku.

“Kui see ongi Aaviksoo lubatud 700 eurot, siis vanemõpetaja ja metoodik ei saa sellest midagi,” märkis Naaris.

Haridustöötajate nõudmiste toetuseks kor­raldatakse ka toetusstreike. Homme on Lääne-Virumaa keskraamatukogus kella 10-11 toetusstreik. Täna kella 13-13.30 on toetusstreik Rakvere haigla polikliinikus. Rakvere haigla peaarst Sirje Kiisküla ütles, et sel ajal ei registreerita haigla polikliinikus arsti vastuvõtule. “Telefon võetakse registratuuris küll vastu, kuid inimest ei registreerita, vaid palutakse poole tunni pärast tagasi helistada,” selgitas Kiisküla.

Peaarsti sõnul on selleks ajavahemikuks vastuvõtule registreeritud patsientidega valdavalt ka ühendust võetud ning uus vastuvõtuaeg kokku lepitud.

“Selline kellaaeg sai valitud seepärast, et siis on ka osakondades plaanilised protseduurid tehtud ning arstid saavad soovi korral tulla saali kuulama Lääne-Virumaa Haridustöötajate Lii­du esimeest Reet Naarist, kes selgitab, miks õpetajad streigivad,” lisas Kiisküla.

Raudteetöötajad streigivad kollektiivlepingu seaduse ühepoolse muutmise vastu ning lisaks soovitakse toetada õpetajate nõudmisi. Nende streik mõjutab rongiliiklust, mistõttu jääb ära Tallinna-Narva reis nr 0222, kuhu rong väljub tavapäraselt Tallinnast Narva suunas kell 16. Selle asemel väljub rong kell 18.20 Tallinna-Rakvere reisile nr 0224, mida on pikendatud kuni Narvani (jõuab Narva kell 21.54). Kell 18.20 väljuv rong sõidab Rakvere rongi graafikus ja peatustega.

“Palume reisijatelt mõistvat suhtumist. Soovime teha kõik selleks, et rongid sõidaksid,” mär­kis Edelaraudtee kommunikatsioonijuht Kersti Gorstov.

Kolmapäeval alanud ja reedeni kestvast haridustöötajate streigist võtab osa hinnanguliselt ligi kaks kolmandikku kõigist Eesti õpetajatest ehk üle 16 000 inimese, neist 14 000 on õpetajad ning ülejäänud lasteaiatöötajad.

Lääne-Virumaal osaleb kolmepäevasel streigil 585 pedagoogi, kahepäevasel streigil 55 pedagoogi ning ühe päeva streigib 195 õpetajat, sealhulgas 182 lasteaiaõpetajat. Lääne-Virumaal on pedagooge põhikooli- ja gümnaasiumiastmes 960, kut­sekoolis 104 ning lasteaedades 392.

Õpetajad nõuavad, et nende töötasu tõstetaks üleriigiliselt 20 protsenti. Noorempedagoogi palga miinimummäär ulatuks sellisel juhul 729,82, pedagoogil 772,85, vanempedagoogil 883,28 ja pedagoog-metoodikul 1066,66 euroni.

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo ütles teisipäeval, et ministeeriumi kava järgi tõuseb õpetajate alampalk 700 euroni kuus 1. jaanuarist 2013. Alampalga tõus on 15,1 protsenti. Muus osas on minister palgatõusu nõudmised seni rahapuudusele viidates tagasi lükanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles