Auhind tõi kirjaniku saatusemaale

Inna Grünfeldt
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lugejad võtsid järjekorda, et saada Andrei Hvostovilt autogramm “Sillamäe passiooni”.
Lugejad võtsid järjekorda, et saada Andrei Hvostovilt autogramm “Sillamäe passiooni”. Foto: Inna Grünfeldt

“Mul on hea meel, et ma sain just Virumaa preemia. Olen Virumaaga seotud praegugi. Elan Käsmu külas, peale Sillamäe on “Passioonis” üks tähtis koht – Põlula. Tundub, et kuhu ma ka elu jooksul põgenenud ei ole, tulen kuidagi Virumaale tagasi. Virumaa on nagu saatus, millest ei pääse. Ma ei tea, kas ma tahaksingi nüüd enam pääseda, kuigi kunagi oli tunne, et tahaksin. Nüüd ma selles enam nii kindel ei ole,” rääkis “Sillamäe passiooni” autor Andrei Hvostov Virumaa kirjandusauhinna üleandmisel Vaivara raamatukogus, oma kunagises vaimses päriskodus.



“Kui rääkida Virumaa tähendusest minu elus, siis sain omal ajal Tuglase preemia novelli “Sinised mäed” eest, mis kujutas ka olustikku Sillamäel ja Sinimägedes,” märkis kirjanik.

Analüüsinud kirjastaja ärevaks tegevat tõdemust, et “Sillamäe passioon” võib jääda Andrei Hvostovi parimaks teoseks, jõudis kirjanik järeldusele, et lepiks sellega.

“Kui see peaks niimoodi juhtuma ja see raamat on midagi niisugust, mida mul ei õnnestu korrata, siis mul oleks hea meel, mõeldes sellele, et võib-olla minu elu kõige tähtsam teos on kirjutatud sellest linnast, sellest paigast,” lausus kirjanik.

“Sillamäe passiooni” autoril oleks hea meel, kui raamatut hakkaksid lugema ka eesti noored.

“Teatavad märgid sellest on, et see on noortele arusaadav raamat. Mul on kohutavalt hea meel kuulda, et see raamat aitab neil aru saada sellest ajast, kust tuleb meie põlvkond,” sõnas Hvos­tov. Andrei Hvostov on Virumaa kirjandusauhinna 24. laureaat.

Aastal 1989 Virumaa Fondi Nõukogu asutatud auhinna esimene laureaat oli Jaan Kross teosega “Wikmani poisid”.

Kirjandusauhinda rahastavad Lääne-Viru Omavalitsuste Liit ja Ida-Viru Omavalitsuste Liit. Auhinna suurus on 1000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles