Haigla kutsub vana majaga hüvasti jätma

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana haiglahoonet lammutatakse praegu seestpoolt, õige pea lüüakse aga majale kopad sisse.
Vana haiglahoonet lammutatakse praegu seestpoolt, õige pea lüüakse aga majale kopad sisse. Foto: Arvet Mägi

Eile algasid Rakvere haigla vanas majas lammutustööd, reedel peetakse peagi minevikuteele lahkuvat hoonet hea sõnaga meeles ja meenutatakse olnud aegu.



Eile alustasid osaühingu Purustaja töömehed Rakvere haigla vana hoone lammutamist. Rakvere haigla juhataja Rain Seppingu sõnul askeldavad lammutajad esialgu majas sees, aga lähiajal minnakse ka maja enda kallale. “1. maiks peab plats puhas olema,” ütles Rakvere haigla nõukogu esimees Toomas Varek.

Uue hooldusravikorpuse ehitustööd ei alga Vareku kinnitusel aga mitte enne septembrit. Praegu käib alles hoone projekteerimine, ehitushange korraldatakse suve teisel poolel. Vana haiglahoone otsustati lammutada praegu, sest niiskemal ajal kaasneb lammutamisega vähem tolmu.

Homseks peaks valmis saama haiglakompleksi tagumises osas asuv personali parkla, mis rajati kunagiste tenniseväljakute kohale. “Loodame, et külastajate autod mahuvad Lõuna tänavale ära, tulevikus peaks sealne parkla laienema,” kõneles Rain Sepping. Praegu pargivad haiglatöötajad oma autod vana maja ette, kuid lammutustööde tõttu sinna enam parkida ei saa.

Uus hooldusravi korpus 48 patsiendile ehitatakse kokku olemasoleva haiglahoonega ja selle alla jääb vaid väike osa praeguse vana haiglahoone alusest maast. “Osa ülejäänud maast jääb ilmselt parklaks,” arvas Rain Sepping.

Sepping rääkis, et vana haiglahoone on ehitatud kärgtellistest ja ehitusekspertiisi hinnangul on maja kandekonstruktsioonid omadega õhtul. Hoone purustatakse killustikuks, mis kasutatakse ära täitematerjalina uue maja ja parklate ehitusel.

Haiglahoone ehitati aastatel 1956-1960 üleliidulise tüüpprojekti järgi põlevkivibasseini laste nakkushaiglaks. “Arknale pidi tulema suur põlevkivikarjäär, aga kui selle rajamisest loobuti, anti ka hoone üle tervishoiuministeeriumile ja nii sai sellest rajoonihaigla,” rääkis Rain Sepping.

Alates 2009. aastast on hoone seisnud tühjana, maja viimaseks asukaks oli haigla lasteosakond. “Õnneks on hoone ikka püsti ja kodutud ei ole seda põlema pannud,” rõõmustas Sepping, kelle sõnul trügisid kodutud hoonesse juba siis, kui lasteosakond veel teisel korrusel tegutses. “Naelutasime kõik uksed-aknad kõvasti kinni,” ütles Sepping ja lisas, et päris mitmel korral on kodutute varjupaiga ukse tagant minema saadetud napsitanud isikud püüdnud edutult hoonesse tungida.

Reedel, 30. märtsil kell 15 ootab Rakvere haigla kõiki, kes tunnevad end mingil moel vana haiglamajaga seotud olevat, meenutusi jagama ja vana majaga hüvasti jätma. “Loodetavasti ilmataat soosib meid ja laseb õues juttu ajada,” lausus Rain Sepping.

Ehitustööd peaksid Rakvere haiglas käima aga terve suve, sest enne uue korpuse ehitamist hakatakse soojustama senist haiglahoonet. “Töid tehakse CO2 kvootide müügist saadud raha eest ja ehitus peaks algama juunis,” selgitas haigla nõukogu esimees Toomas Varek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles