Juhtkiri: rahakotti piilumise aeg

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Alati ja enamasti kõiki huvitab, kui palju keegi oma töö eest raha saab. Eestis on riigiametnike, omavalitsusjuhtide ja riigiettevõtete juhtide palgad avalikud ning 1. aprill tärmin, mil need palgad eelneva aasta kohta avalikustatakse. Nii mõnigi palganumber tekitab avalikkuses rohkesti jutuainet, kadedust ja mõnes pahameeltki.


Rakvere linnapea linnapeade kategoorias palganumbri poolest esiviisikusse ei mahu. Lääne-Virumaal riigikokku kandideerinud sotsiaalminister Hanno Pevkur oma 3599kroonise palgaga on ministrite arvestuses üheksandal kohal. Prokuröridest on edetabeli tipus Viru ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Margus Kurm 3958 euro suuruse kuupalgaga. Võrreldes kahjumis oleva Estonian Airi juhi Tero Taskila 33 228eurose kuupalgaga on eelnev muidugi peenraha. Arusaamatu, miks küll kahjumis ettevõte oma juhtidele selliseid palku maksab – unistuste palka teenisid ka Estonian Airi teised töötajad. Näiteks firma finantsjuhile Wade Stokesile maksti möödunud aastal pea kolme ja poole kuu eest 37 205,45 eurot, mis teeb 31 päeva tasuks 11 090 eurot. Käitusala juht Jyri Ketola sai kuutasuks 8141 eurot ja kommertsala asepresident Rauno Parras 8030 eurot. Aastaid riigifirmade enim makstud juhi tiitlit kandnud Eesti Energia ülemus Sandor Liive teenis mullu keskmiselt 11 318 eurot kuus.

Kui võrrelda Estonian Airi juhi palgaga, teenis Rakvere linnapea Andres Jaadla terve eelmise aastaga vähem kui Tero Taskila ühes kuus, ehk siis kokku 28 607,77 eurot.

Kui mõni aasta tagasi oli Rakvere linnapea palk Eesti omavalitsusjuhtide seas üks suuremaid, siis tänavu ei pruugi Andres Jaadla oma palganumbriga omavalitsusjuhtide esikümnesse enam mahtuda.

Palgatabeleid uurides ei jää märkamata, et kui enamikus omavalitsustes on palgad suhteliselt ühtlased ehk ka madalamatel ametikohtadel töötavad inimesed saavad omavalitsuse tippjuhtidega võrreldes üsna korralikku palka, siis Vinni vallas on palgakäärid väga suured – vallavanem Toomas Väinaste teenib rohkem kui kaks korda enam talle suuruselt järgmist palka saavast pearaamatupidajast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles