Raamatukogu täitus kirjandushuviliste lastega

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Vaiksoo.
Jaanus Vaiksoo. Foto: Lääne-Virumaa Keskraamatukogu

Levinud arvamine, et kirjandus ja raamatud tänapäeva lapsi ei köida, lõi kõikuma möödunud nädalal, kui Lääne-Viru keskraamatukogu täitsid eri vanuses õpilased.



Lapsed olid kohale tulnud, et tõmmata joon alla järjekordsele Eesti lastekirjanduse keskuse korraldatavale Nukitsa konkursile ning kuulata-vaadata, mida huvitavat on öelda kohale saabunud lastekirjanikel Kertu Sillastel ning Jaanus Vaiksool.

Jaanus Vaiksoo tutvustas lastele oma teoseid ning rääkis põgusalt ka nende tegelaste sünnilugudest. Kuna autor ise oma raamatuid ei illustreeri, nimetas ta Ilmar Trulli ja Kertu Sillastet, kellega ta on piltide puhul palju koostööd teinud.
“Sageli küsitakse minult, kas olen oma raamatute tegelased ja seiklused võtnud enda elust. Kuid minu jaoks ongi kirjanduse võlu see, et saab maailmad ise välja mõelda ja kasutada oma fantaasiat,” kõneles Vaiksoo. Oma raamatud kirjutab kirjanik enamasti värsivormis, ja siis ei tea ta isegi, kuhu lugu lõpuks välja jõuab.

Samuti lasteraamatute kirjutamisega tegelev kunstnik Kertu Sillaste, kes on illustreerinud ka Jaanus Vaiksoo teoseid, ütles, et raamatukunstnike seas valitseb põhimõte, et iga raamat peab olema uus ning iga tegelane kunstniku käe all omanäoline. Sellepärast on Vaiksoo onu Heino lugude sarja teise raamatu nimitegelane ka märksa noorem ning erineb tuntavalt esimese raamatu kangelasest.

Ürituse põhiosa moodustas järjekorras juba üheteistkümnenda Nukitsa konkursi lõpetamine. Konkurss tähendab lugejaküsitlust: aasta jooksul ilmunud lasteraamatutele saavad hääli anda lapsed ise. Häälte põhjal selgitatakse välja populaarseim lastekirjanik ning lasteraamatute illustraator.

Selleaastasesse pingeritta mahtusid nii Mika Keränen, Piret Raud kui ka Kristiina Kass, kes oli ka ülekaalukalt kõige enam laste hääli pälvinud kirjanik.

Rakvere lapsi külastanud Jaanus Vaiksoo hindas Keräneni raamatuid samuti kõrgelt. Vaiksoo sõnul on Keranen väga oluline Eesti lastekirjanik just selles mõttes, et tegemist on tegelikult soomlasega, kes aga kirjutab eesti keeles ja Eesti lastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles