Alkoholiriiul ohtlike jäätmete hoidlas

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Viru Jäätmekeskuse tegevjuht Priit Raamat demonstreerib nõukaaegset mahlamasinat.
Lääne-Viru Jäätmekeskuse tegevjuht Priit Raamat demonstreerib nõukaaegset mahlamasinat. Foto: Arvet Mägi

Jäätmekeskuses selgub, et oleme oma heaoluühiskonna arengus jõudnud verstapostini, kus kaua aega tagasi villitud alkoholi peetakse juba ohtlikuks jäätmeks.



Ussimäel asuvasse Lääne-Viru Jäätmekeskuse ohtlike jäätmete kogumise hoonesse on kahe esimese nädalaga kogunenud juba hulk alkoholipudeleid möödunud aegadest, enamik neist veel tehases korgitud, kuigi osa alkoholist on korgi vahelt aurustunud.

“Põhiliselt on need siia sattunud seetõttu, et kellegi vanemad on elanud Rakvere kandis ja nüüd, kui majad üle võetud, on leitud esivanemate aegadest hoitud alkohoolseid jooke,” rääkis Lääne-Viru Jäätmekeskuse tegevjuht Priit Raamat.

 Ajaloolise väärtusega pudelid on plaanis esialgu alles hoida ja sealsamas eksponeerida. “Need on sellised haruldased ja uhked pudelid, mida tänapäeval enam ei näe ega leia,” põhjendas ta.

Jäätmekeskuse tegevjuhi sõnul on inimesed prügila enda jaoks avastanud. “Juba päris usinalt antakse ära ohtlikke jäätmeid. Eks nad on teada saanud, et kodus sellist kraami hoida ei soovitata ning seetõttu on ümbruskonnast päris palju toodud – Rakvere linnast, Rakvere vallast, Vinni vallast ja Sõmeru vallast. Kaugemalt ei ole seni veel kohale tuldud,” rääkis ta.

Peamiselt on kokku kantud värvaineid, väetisi, ravimeid, õlisid ja vanu süstlaid. Raamatu sõnul koguneb ohtlikke jäätmeid päevas umbes kümmekonna kilo jagu, üsna tublisti tuuakse juba olme-, ehitus- ja suurjäätmeid ning elektroonikaromusid.

Põnev seade on nõukaaegne, 1963. aastast pärit mahlamasin. See on originaalkarbis, pass ja teised dokumendidki kaasas ning isegi töökorras. “Seina panime ja tööle ta hakkas,” ütles Priit Raamat.

Huvitavana tõi ta esile ka ühe Rakvere meditsiiniettevõtte kõne, kui sooviti ära tuua vanu süstlaid ja uuriti, kas tuleb kummikud jalga panna. Ilmselt olid tervishoitöötajatel vanast ajast silme ees nõukaaegsed porised prügimäed. Tänapäevasesse asfalteeritud ja steriilsesse prügilasse võib tulla kas või tikkkontsadel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles