Tänava nimi ajab tunded keema

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õli tänava kohal asus haruraudtee, kus seisid rongid Siberisse küüditatud inimestega, seepärast ei pidanud linnavalitsus sobilikuks raudteega seonduvaid tänavanimesid ega Kolgatat.
Õli tänava kohal asus haruraudtee, kus seisid rongid Siberisse küüditatud inimestega, seepärast ei pidanud linnavalitsus sobilikuks raudteega seonduvaid tänavanimesid ega Kolgatat. Foto: Arvet Mägi

Õli tänava elanikud ei ole nõus sellega, et linnavalitsus tahab ümber nimetada just selle osa Õli tänavast, kus asub paarkümmend elumaja, mitte aga linnapoolse osa, kus paikneb vaid mõni üksik hoone.



Õli tänava raudteetaguses osas elav Peeter Botvin on veendunud, et mõte just nende tänavalõik ümber nimetada ei kõlba kuhugi. “Mõned aastad tagasi, kui nimemuutmise teema päevakorrale kerkis, korjasime allkirju ja absoluutselt mitte keegi ei olnud sellega nõus,” kõneles Botvin.
Mehe sõnul on kesklinnast kaugel asuv kant unustatud. “Meist ei tea keegi midagi,” ütles ta ja tõi näiteks, et lumesahk eksib talvel sinna kanti ehk korra kuus.
Veetorud Nõukogude aja lõpul Õli ja Tormi tänavale veeti, kanalisatsiooni on aga Botvini sõnul lubatud juba paarkümmend aastat.
“Tegelikult võiks nimi olla Poriaugu tänav,” pahandas Peeter Botvin ja lisas, et valdavalt eakad Õli tänava elanikud ei mõista, miks peab muutuma nende, mitte aga teisel pool raudteed asuva mõne maja aadress.
Rakvere abilinnapea Ain Suurkaev põhjendas, et raudteest linna poole jäävas Õli tänava osas paikneb mitu ettevõtet, kelle jaoks on aadressi muutmine üsna keerukas ja tähendab ka kulutusi.
Rakvere linnavolikogu esimees Mihkel Juhkami ütles, et see protsess, mille käigus oli võimalik otsustada, kumb tänavaosa ümber nimetada, on juba läbitud.
Volikogu otsustas määrata Õli tänava raudteest põhja poole jääva osa nimeks Tuisu tänav.
“Volikogu deklareeris, et me kavatseme tänavale panna sellise nime, nüüd on inimestel kuu aja jooksul võimalik nime vaidlustada. Seda paraku enam vaidlustada ei saa, kas nimetada ümber see või teine Õli tänava lõik,” selgitas Juhkami.
Rakvere nimekomisjon tegi esmalt ettepaneku nimetada Õli tänav ümber Kolgata tänavaks sealkandis asunud Kolgata mäe järgi, kuid abilinnapea Ain Suurkaevu sõnul see ettepanek linnavalitsuses toetust ei leidnud.
“Kirjalikke ettepanekuid meieni küll ei jõudnud, jutte aga küll, et Kolgata ikka ei sobi,” lausus Suurkaev.
Järgmisena oli kaalumisel Relsi tänav, kuid ka see ei leidnud linnavalitsuse heakskiitu ja Õli tänava ümbernimetamise küsimus saadeti nimekomisjoni tagasi. “Variante oli nimekomisjonile esitatud päris palju: Nobeli, Roodevälja, Maru, Raju, Tuisu,” loetles Ain Suurkaev.
Nimekomisjon valis nende seast välja Tuisu, sest tänav ristub Tormi tänavaga.
“Oleme Rakveres tänavatele nime panekul lähtunud kas ajaloolisest printsiibist või sellest, et sarnaste nimedega tänavad oleksid ühes kandis,” rääkis Ain Suurkaev. “Ajalooga seotud nimi seekord toetust ei leidnud ja läksime seda teed, et Tuisu tänav võiks Tormi tänavaga kokku sobida,” lisas ta.
Volikogu liikme Kairit Pihlaku hinnangul väga head varianti polegi. “Tuisu tänav kõlab natuke irooniliselt, aga inimesed võiksid ka ise aktiivsemad olla ja endale sobiliku tänavanime välja pakkuda,” sõnas ta. “On väga teretulnud, et siis, kui inimesed ei ole volikogu otsusega rahul, pakuvad nad ise välja variandi, mis nimi tänavale anda,” lisas Pihlak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles